Русија

Путин властима поплављених региона наредио да збрину народ и пошаљу списак свега потребног

Председник Русије је задужио Министарство за ванредне ситуације да пружи сву неопходну помоћ угроженим домаћинствима
Путин властима поплављених региона наредио да збрину народ и пошаљу списак свега потребног© Tanjug/AP Photo

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас са шефом администрације Херсонске области Владимиром Саљдом о ситуацији у региону који се налази под водом након што је украјинска војска гарантирала Каховску хидроелектрану.

Задужио је Министарство за ванредне ситуације (МЧС) да пружи сву неопходну помоћ домаћинствима погођеним поплавама и наредио да се направи списак свега што је региону потребно, наводи се на сајту Кремља.

Уништење Каховске хидроелектране нанело је огромну штету Херсонској области, претворило се у хуманитарну катастрофу за неколико десетина хиљада руских грађана, угрозило водоснабдевање Крима и донело трагичне последице по пољопривреду и екологију региона.

Украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, тврде званичници Кремља. Гранатрањем су уништени хидраулични вентили на брани ХЕ, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.

Истражни комитет је покренуо кривични поступак поводом напада. А власти Херсонске области су започеле евакуацију цивила из угрожених подручја. Евакуација цивила се, нажалост, одвија под ватром украјинских ракетних снага.

Руски председник Владимир Путин назвао је гранатирање Каховске хидроелектране ратним злочином, напомињући да је њено уништење довело до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.

image