Русија

Који је то ауто бољи од "москвича": Почиње серијска производња нове "ладе"

Након што је француски "Рено", попут многих западних компанија, напустио руско тржиште прошле године, произвођач "АвтоВАЗ" нашао је новог поузданог партнера у Кини
Који је то ауто бољи од "москвича": Почиње серијска производња нове "ладе"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Иако им то свакако није била намера, одлука западних компанија да напусте руско тржиште и продају уделе у руским компанијама само је оснажила руску привреду, а још један успешан пример овог осамостаљења јесте нова "лада икс-крос 5", чија серијска производња почиње у Санкт Петерсбургу данас (14. јун).

Нова верзија чувене "ладе" занимљивија је и зато што долази на крилима руско-кинеске сарадње. Након што је француски "Рено" продао свој удео у компанији "АвтоВАЗ" руском државном научно-истраживачком институту НАМИ за једну рубљу, произвођач "ладе" остварио је партнерство са кинеском групом "ФАВ", на чијем се СУВ моделу "бестјун Т77" заснива "лада икс-крос 5".

Првобитно представљена на конференцији аутомобилских дилера "АвтоВАЗ" у Сочију, "лада икс-крос 5" дугачка је 453 центиметра и опремљена 1,5-литарским бензиским турбо мотором са 150 коњских снага и предњим погоном. Опције за мењач су шестостепени мануелни или седмостепени аутоматик.

Министарство индустрије и трговине Руске Федерације саопштило је ове недеље да ће нова "Лада" бити први модел који ће се производити у бившој фабрици "Нисана" у Санкт Петербургу, док се на том месту планира почетак производње још два нова производа у наредне две године, преносе "РИА Новости".

Поред фабрике коју је "Нисан" продао држави по напуштању руског тржишта, "АвтоВАЗ" поседује производне погоне у градовима Тољати и Ичевск. Тренутно се бренд "лада" састоји од четири породице који, поред "ниве", укључују "весту", "ларгус" и "гранту".

image