Русија

Москва упозорава: Напад на наше војнике у Придњестровљу тумачићемо као напад на РФ

МСП Русије одговорило на претњу Зеленског
Москва упозорава: Напад на наше војнике у Придњестровљу тумачићемо као напад на РФwww.globallookpress.com © Hannah Wagner

Напад на руске војнике у Придњестровљу Москва ће тумачити као напад на Руску Федерацију, упозорио је данас директор другог одељења руског Министарства спољних послова за питања земаља Заједнице независних држава Алексеј Полишчук. 

Коментаришући за ТАСС ситуацију у том региону и недавне речи председника Украјине Владимира Зеленског, који је, подсетимо, током посете Кишињеву изјавио да они руски миротворци у Придњестровљу, којима је живот мио, треба да га напусте, Полишчук је скренуо пажњу на међународно право и то да су руске мировне снаге распоређене у том региону у складу са законом.

Он је уједно истакао да ће Оружане снаге Русије "адекватно одговорити на било какве провокације", као и да ће обезбедити заштиту сународника, руског мировног контингента, али и једног од највећих војних складишта у месту Колбасна. 

Претње Зеленског су "још једна демонстрација агресивне политике кијевског режима", закључују из МСП-а Русије.

Колбасна је, подсетимо, место у којем се налази велико руско војно складиште из совјетског периода, где се складишти велика количина наоружања и око 20.000 тона муниције преко потребне Кијеву. Уједно, ово село налази се свега неколико километара од границе са Украјином, те је од почетка Специјалне војне операције Москва више пута упозоравала да кијевски режим спрема провокације у Придњестровљу. Да упозорења нису била узалудна потврђује и покушај атентата на лидера ове непризнате државе, терористички напад у згради Министарства за државну безбедност у Тираспољу прошлог маја, као и информације руске стране о томе да је кијевски режим слао војне трупе на границу са овом територијом.

Председник Придњестровља прокоментарисао је за "РИА Новости" ситуацију у том региону и оценио да у овом тренутку не види назнаке да се спрема директан напад на Придњестровље. Ипак, он не искључује да би могло да додђе до провокација, објаснивши да опасност постоји, због чега је продужио жути степен опасности од тероризма до 18. јула.

image
VV inauguration
banner