Свет

Спречен атентат на лидера Придњестровља

Украјинске специјалне службе организовале су напад, јављају из Придњестровља и додају да се у Тираспољу спремају и за евентуални напад Украјине
Спречен атентат на лидера Придњестровљаwww.globallookpress.com © Diego Herrera

Министарство државне безбедности Придњестровља саопштило је данас да су службе безбедности спречиле атентат на лидера ове непризнате државе, Вадима Красносељског, преносе медији.

Према подацима министарства, иза напада стоје украјинске специјалне службе, а власти су, како је наведено, успеле и да приведу осумњичене. "РИА Новости" пренеле су да су задржане две особе, док је једна локална телевизија, позивајући се на званичне податке, додала да је напад организовало шест особа, од којих петоро имају држављанство Украјине.

"Министарство државне безбедности Придњестровља обавештава јавност да је спречен терористички напад, који се по директиви украјинских специјалних служби спремао против низа функционера Придњестровске Молдавске Републике. Ухватили смо осумњичене, које сада и испитујемо", наводи се у званичном саопштењу.

Тужилац из Придњестровља открио је да је напад требало да се деси у центру Тираспоља, главног града ове непризнате државе, а осим ликвидације председника региона, терористи су планирали да убију и велики број цивила.

Медији из тог региона преносе и да је у центру Тираспоља пронађен ауто марке "ланд ровер", у којем се налази 8 килограма запаљивог материјала.

Телеграм канал "Ридовка" јавља да је за напад, како се сумња, крив Вјачеслав Кисичан, који је према објави овог канала имао бурну прошлост, а био је и члан територијалне одбране Одесе, у коју се преселио пре 12 година. 

Локални медији преносе и да је Кисичану било наређено да се након овог терористичког напада на неко време притаји у Молдавији, након чега би требало да да се врати и ликвидира још неког. 

Ухваћени мушкарац признао је и да је званичнике Придњестровља пратио путем камере коју је поставио на аутомобил, а који је паркирао код једне зграде. Након пет до шест дана, Кисичан би схватио ко од званичника и када обично долази на то место. 

Извори Телеграм канала "ВорГонзо" откривају да су задржани појединци признали да су у Придњестровље ушли тако што су се претварали да су мигранти. 

Власти Придњестровља саопштиле су да ће током дана у Кијев упутити захтев и затражити да се власти изјасне о инциденту. Ипак, како преноси "Ридовка", у Тираспољу се не надају да ће ово наићи на конструктиван одговор украјинских званичника, јер се ради о држави која организује терористичке нападе, не признаје независност Придњестровља и земљи која припрема оружане провокације на граници, те припрема војску за напад.

Поводом данашњег напада огласио се и шеф дипломатије Придњестровља, Виталиј Игнатјев, који је за "Расија 24" поручио да би ова непризната држава могла да се обрати и Уједињеним нацијама, како би привукла пажњу шире јавности на ситуацији у том региону.

Игнатјев је још нагласио да се Придњестровље припрема за евентуалан напад Украјине, са којом се регион граничи на истоку, те додао да пронађени материјал и техничка средства уз помоћу којих је требало извршити напад на лидера региона указују на то да су они били произведени у Украјини.

"Припремамо се за велики број различитих сценарија", поручио је он, одговарајући на питање новинара да ли се у Придњестровљу на било који начин припремају за потенцијалан напад украјинских снага.

Председник Придњестровља наставио је са уобичајеним дневним активностима, додао је Игнатјев.

Ипак, званичне молдавске власти из Кишињева додале су да оне немају никакав податак да се у Тираспољу спремао терористички напад, преносе Телеграм канали на руском језику. Премијер Молдавије оценио је да нема назнака да би данашњи инцидент довео до ескалације ситуације у земљи, док из украјинске службе безбедности поручују да Кијев није крив и да је све то провокација Кремља.

"Све изјаве представника такозваног Министарства за државну безбедност квази Придњестровске Народне Републике, у којима се говори о томе да су украјинске службе безбедности припремале терористички напад, треба сматрати за провокацију којом диригују из Кремља", поручују из Кијева.

Подсетимо, руска страна последњих недеља упозорава на могућност украјинског напада на Придњестровље и дестабилизацију ситуације у овом региону, што су демантовали из Кијева и Кишињева. Москва упозорава да би један од циљева могло бити највеће војно складиште у Европи, у селу Колбасна, у којем се налази велика количина артиљеријске муниције за наоружање из совјетског периода. 

Највећи број становништва Придњестровља, више од 60 одсто њих, су Руси и Украјинци. Још од пре распада СССР-а овај регион радио је на изласку из састава Молдавије, из страха да би та држава могла да се уједини са Румунијом, са којом је веже велики број, пре свега, културолошких веза.

О томе колико су те везе јаке добро казује и чињеница да званични Кишињев ради на томе да име званичног језика у држави преименује из молдавског у румунски.

image