Свет

Кина предлаже покретање међународне истраге америчког програма биолошког оружја

Вашингтон мора да пристане да се спроведе истрага и да прекине са опструкцијама покушаја међународне заједнице да ојача систем безбедности од биолошког оружја, упозорава кинеско Министарство спољних послова
Кина предлаже покретање међународне истраге америчког програма биолошког оружјаwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Кинеске власти предлажу организовање међународне истраге америчких пројеката развоја биолошког оружја, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Ми инсистирамо на томе да САД морају да испуне све своје обавезе и обезбеде транспарентност свих војно-биолошких активности на територији Америке или ван ње", рекао је он, коментаришући извештај руског Министарства одбране о томе да САД праве компоненте биолошког оружја недалеко од руских граница.

"Вашингтон мора да пристане да се спроведе истрага и да прекине са опструкцијама покушаја међународне заједнице да ојача систем безбедности од биолошког оружја, као и са тим повезаног правног система", рекао је кинески портпарол.

Он је нагласио да су САД "активније од осталих у развоју војно-биолошких пројеката", али да истовремено одбијају било какву међународну контролу.

"Међународна заједница је изузетно забринута због тога. Ми смо разочарани тиме што су они до сад давали само неутемељене изјаве и нису разјаснили ситуацију", додао је Ванг.

Начелник руских снага за радијацију, хемијску и биолошку заштиту генерал-потпуковник Игор Кирилов рекао је у уторак на пленарној седници руске Државне думе да САД производе компоненте биолошког оружја у близини граница Русије, што доказује анализа локација на којима су америчке биолабораторије биле постављене у Луганској и Доњецкој Народној Републици, као и у Херсонској области.

image