Свет

После Немаца и Американци лажирају историју: Русија је аналогна нацистичкој Немачкој

Док Немци уче да су нацисти "ослобађали СССР од диктатуре Јосифа Стаљина", Вашингтон покушава да повуче паралелу између нацистичке Немачке и Русије
После Немаца и Американци лажирају историју: Русија је аналогна нацистичкој НемачкојGetty © Yevgeny Khaldei / Stringer

Након тврдње да су "снаге САД и њихови савезници" победили у Другом светском рату, секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер покушала је да изједначи Русију са Немачком Адолфа Хитлера.

"Ове недеље обележава се, као што сви знате, годишњица завршетка Другог светског рата у Европи и победе Сједињених Држава и савезничких снага над фашизмом и агресијом на континенту", рекла је она.

"Европски континент се сада суочава са новом агресијом", додала је Жан-Пјер. "САД су окупиле свет као одговор на то и ми ћемо наставити да подржавамо народ Украјине док брани своју независност и своју демократију", додала је портпаролка Беле куће.

Након што је најавила пакет муниције и других залиха за кијевску војску вредан 1,2 милијарде долара, Жан-Пјер је анализирала значење Другог светског рата и говор руског председника Владимира Путина на тријумфалној паради у Москви.

"Дан победе би требало да буде прослава мира и јединства у Европи. Сећање на крај рата и крвопролиће и страдање. Уместо тога, Путин је обећао још насиља и изнео још лажи о рату за који лажно тврди да је покренут против Русије", рекла је она.

Путин је у свом говору на Црвеном тргу осудио "одвратну, злочиначку и смртоносну" идеологију западне надмоћи и глобалиста који "супротстављају људе једни против других, цепају друштва, изазивају крваве сукобе и ударе, сеју мржњу, русофобију и агресивни национализам, уништавају традиционалне породичне вредности које човека чине човеком".

"Изгледа да су заборавили до чега су довеле сумануте амбиције нациста. Заборавили су ко је победио ово монструозно, тотално зло", истакао је руски председник.

Совјетски Савез лавовски се борио у Европи, по цену од 8,7 милиона војника и до 20 милиона живота цивила. 9. мај је датум када су остаци нацистичког режима потписали предају Црвеној армији, недељу дана након што је застава 150. стрељачке дивизије постављена на врх Рајхстага у Берлину.

Политички оперативац демократа, Жан-Пјер је радила за Бајдена када је био потпредседник Барака Обаме, а затим је прешла на кабловски канал Ем-Ес-Ен-би-Си као политички коментатор. Вратила се у Белу кућу 2021. и заменила Џен Псаки у мају 2022. као прва црнкиња и јавно декларисана лезбејка која је икада била на месту секретара за штампу.

image