Свет

Ердоган пркоси одлуци Русије: Настављамо да служимо човечанству

Турски председник занемарује одлуку Москве да се повуче из споразума претходно потписаног са УН, Турском и Украјином услед напада кијевског режима на бродове Црноморске флоте
Ердоган пркоси одлуци Русије: Настављамо да служимо човечанству© Foto Global Look Press/IMAGO/Turkish presidency Office

Турска ће наставити да посредује у превозу жита на светска тржишта упркос одлуци Русије да се повуче из споразума потписаног са УН, Турском и Украјином, потврдио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас.

"Као што је познато, Украјина и Русија одговорне су за трећину светске производње жита. Ви сте непосредни сведоци наших покушаја да допремимо ту пшеницу земљама којима прети глад," изјавио је Ердоган током Светског медицинског конгреса у Истанбулу, пренела је турска државна медијска агенција Анадолија. 

"Захваљујући заједничким механизмима које смо успоставили у Истанбулу, омогућили смо смањење светске кризе недостатка намирница тако што смо омогућили приступ 9,3 милиона тона украјинског жита," додао је он.

"Иако Русија негодује зато што за њу не важе исте олакшице, ми ћемо наставити да служимо човечанству," закључио је Ердоган.

Споразум који су УН, Турска, Русија и Украјина потписале 22. јула омогућио наставак извоза украјинског жита који је паузиран на почетку руске војне операције у фебруару. Заједнички центар за координацију, чија је сврха да надгледа пошиљке, основан је у Истанбулу.

Уједињене нације, Турска и Украјина договориле су синоћ план кретања за 16 бродова који се налазе у турским водама, упркос томе што је Министарство одбране Руске Федерације саопштило да Русија обуставила учешће у договору о житу након терористичког напада у Севастопољу на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су били укључени у обезбеђење житног коридора.

Подсећамо, Оружане снаге Украјине су рано ујутру 29. октобра напале град Севастопољ на југозападу кримског полуострва. Министарство одбране Русије је навело да је коришћено девет беспилотних летелица и седам аутономних маринских беспилотних возила током напада на бродове Црноморске флоте Руске Федерације.

Министарство одбране Русије се хитно огласило о овом нападу. Навели су да је напад на Севастопољ изведен под "патронатом" британских војних стручњака.

Русија је затражила састанак Савета безбедности УН за данашњи дан, 31. октобра, у вези са нападом на бродове Црноморске флоте.

image