Свет

УН: Борбе у Судану могле би да доведу до глади милиона људи у тој земљи

Светски програм за храну Уједињених нација је подсетио да су поједини чланови његовог особља погинули и рањени у сукобима
УН: Борбе у Судану могле би да доведу до глади милиона људи у тој земљи© Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Борбе које су у току у Судану могле би да доведу до глади милионе људи који живе у тој земљи, саопштено је данас из Светског програма за храну Уједињених нација (WFP).

"Рекордан број људи већ је био суочен са глађу у Судану и пре него што је сукоб избио 15. априла", наводи се у саопштењу те организације.

Како наводи ТАСС, WFP је путем свог програма током ове године требало да помогне више од 7,6 милиона људи, али их текуће борбе у Судану спречавају да пруже критичну помоћ у храни, као и у елиминацији неухрањености.

Организација је подсетила да су поједини чланови њеног особља погинули и рањени у сукобима.

"Трагично, три службеника WFP изгубила су животе у унакрсној ватри, док су друга два задобила тешке повреде. Један авион на међународном аеродрому у Картуму је оштећен и не може се поправити. У међувремену је украдено најмање десет возила и шест камиона са храном", саопштено је из организације.

Организација је позвала "све стране у сукобу да предузму хитне кораке да гарантују безбедност хуманитарних радника", да заштите хуманитарна средства и просторије у Судану, као и да "ставе тачку на борбе и постигну споразум који ће омогућити наставак испоруке хране и хуманитарне помоћи".

WFP је у недељу обуставио своје операције у Судану.

image