Русија

Безбедњаци Украјине ухапсили још једног свештеника канонске УПЦ код Кијева

Намесник храма УПЦ приведен је под оптужбом да је сарађивао приликом принудне евакуације локалног становништва у Белорусију док се руска војска налазила у том региону
Безбедњаци Украјине ухапсили још једног свештеника канонске УПЦ код Кијеваwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Служба безбедности Украјине привела је намесика храма канонске Украјинске православне цркве у граду Борођанка у Кијевској области, због сумње да је помагао у принудној евакуацији становника региона у Белорусију, пренеле су "РИА Новости" саопштење са Телеграма ове институције.

"Служба безбедности истражује чињенице о сарадничким активностима намесника храма УПЦ Виктора Таљке у селу Борођанка. Тренутно се проверавају подаци о његовом учешћу у принудном пребацивању скоро 100 становника Кијевске области током привремене окупације региона", саопштила је СБУ Украјине.

Како је саопштено из ресора, покренут је кривични поступак за, како се наводи, сарадничку делатност. Предвиђена казна затвора је до пет година.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи "контраобавештајне активности" – претресa епископe и свештеникe у црквама и манастирима, у потрази за доказима о "антиукрајинскоj делатности".

image