Русија

Захарова: Понижавајући жртве Холокауста, Берлин урања у нови понор националистичког пакла

Обештећење не припада свима, већ само онима који су спремни да потврде своје јеврејско порекло, казала је портпаролка руског МСП, коментаришући одлуку Немачке да исплати одштету јеврејским становницима Лењинграда
Захарова: Понижавајући жртве Холокауста, Берлин урања у нови понор националистичког паклаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Одбијајући да плати одштету становницима Лењинграда који немају јеврејско порекло, Берлин урања "у нови понор националистичког подземља", изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући одлуку немачких власти од 2021. да исплате одштету становницима тог града.

"Тврдоглаво одбијање да се сагледа нацистичка суштина режима у Кијеву има дубоке корене, које подстиче национализам укорењен на Западу, помешан са идејама супериорности и искључивости. Прошле су деценије од једне од најгорих трагедија Другог светског рата – блокаде Лењинграда, а 2021. Немачка одлучује да исплати одштету становницима града", казала је Захарова у интервју за "Руску газету".

Она је истакла да обештећење не припада свима, већ само онима који су спремни да "потврде своје јеврејско порекло", назвавши ову одлуку "необјашњивом поделом по етничким линијама, сегрегацијом и храном за неонацизам".

"Одбијање Немачке да исплати одштету преживелима који нису Јевреји, је понижавајућа сегрегација жртава Холокауста, Берлин убрзано урања у нови понор националистичког пакла", поручила је и упитала колико вреди скоро 900 дана и ноћи, који су однели милион живота, војних и цивилних, упркос чињеници да је већина становника умрла од глади и како платити најтежи ратни злочин у историји не само Великог отаџбинског рата, већ читавог човечанства?

Према њеним речима, Москва је више пута покретала ово питање са Берлином. 

"Прошле су скоро две године, а ово 'крвно' правило је и даље на снази, упркос нашим критикама таквог акта расне дискриминације", додала је.

Захарова је нагласила да у западним земљама то исто произлази из "тврдоглаве неспремности да се види нацистичка суштина режима у Кијеву".

"Скоро 80 ​​година касније, званични Берлин је одлучио да је један од ретких преживелих ветерана, сведока тих страшних догађаја, вреднији од других, јер његовим венама тече крв са различитим генетским карактеристикама. Да ли вас то подсећа на нешто?", упитала је Захарова и додала да је ово "плодно тле за реинкарнацију нацизма и фашизма".

Наиме, Захарова је истакла да се недавно испоставило да Берлин исплаћује и ветеране сараднике - то јест оне који су добровољно сарађивали са Трећим рајхом и окупаторским властима.

"У зависности од чина и заслуга, пензије ветерана који су се борили у Другом светском рату износе стотине и хиљаде евра. Према информацијама до којих је дошао АФП, 1.532 особе у Европи примају такве пензије, укључујући 573 у Пољској, 184 у Словенији, 101 у Аустрији, 94 у Чешкој, 71 у Хрватској, 54 у Француској, 48 у Мађарској, 34 у Великој Британији, исти број у Холандији, а 18 у Белгији", прецизирала је.

Израелски амбасадор у Украјини брани неонацистички кијевски режим

Захарова се осврнула на изјаву амбасадора Израела у Украјини Михаила Бродског, који је рекао да у 90 одсто случајева, та земља гласа за подршку Украјини у УН и другим међународним организацијама, као и да нико нема право да их учи како да правилно чувају сећање на Холокауст. 

Захарова је ову изјаву оценила као још једно правдање неонацистичког кијевског режима.

"Знате ли шта је посебно страшно? Од тога што речи о 'херојима Бандери и Шухевичу' не говори само Јеврејин, већ и становник Лењинграда. И од Михаила Бродског, и од Немаца, који су опет одлучили да поделе људе по националности. Ако не савременици, онда ће потомци питати: како су могли да издају сећање на прошлост?", навела је.

"Да ли разумете зашто морамо да се сећамо Холокауста? Не зато што су тада нацисти убили једну или више одређених националности, већ зато што, у принципу, људи не могу бити дискриминисани на националној основи: било да је у питању психичко насиље над једном особом или масовно убиство милиона", оценила је Захарова.

Како је нагласила, нажалост, ниједан геноцид није толико научио човечанство, али што је најгоре, данас сами потомци жртава постају адвокати џелата својих предака, а ово је корак до апокалипсе.

image