Русија

Шаховски велемајстор Карјакин: Русија мора да победи у СВО и избави Украјину од зомбија

Владимир Путин веома брзо прима информације, пажљиво слуша и моментално предлаже решења и идеје, казао је Карјакин
Шаховски велемајстор Карјакин: Русија мора да победи у СВО и избави Украјину од зомбијаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Руска Федерација мора победнички да заврши Специјалну војну операцију (СВО) и ослободи градове како би Украјинци сазнали истину, рекао је руски велемајстор у шаху Сергеј Карјакин у интервјуу за "РИА Новости".

"У Украјини влада 'стање зомбија'. Када се годинама људима пласира одређена стварност, већина се преда томе. И треба времена да људи схвате шта се заиста дешава и да није све како им се каже", рекао је чувени руски шахиста.

Карјакин, рођени Кримљанин, јавно је подржао СВО, након чега га је Међународна шаховска федерација (ФИДЕ) суспендовала на шест месеци, па је тако пропустио прошлогодишњи летњи турнир претендената на светску круну.

А након подршке СВО су покушали да му опљачкају кућу, рекао је и додао да стално добија претње.

"Погрешно је рећи да сам навикао, али сам се на неки начин изоловао од тога. Понашам се по принципу пси лају, каравани пролазе", објаснио је.

Руски спортиста је недавно посетио зону СВО, како би подржао војнике и подигао им расположење у стресној ситуацији у којој се налазе и одржао им мастер клас.

"Јасно је да војници нису били фокусирани на шах. Али било је оних који су пратили шах и питали за меч са норвешким велемајстором Магнусом Карлсеном, било је и оних који су играли шах. Борци, наши сународници, често су у стресним ситуацијама и потребна им је подршка", казао је и додао да је срећан што је успео да им поправи расположење.

Говорећи о недавном сусрету са Владимиром Путином казао је да руски председник веома брзо прима информације, пажљиво слуша и моментално предлаже решења и идеје.

"Јасно је да му шах није на првом месту, али ипак његова заинтересованост за тему изазива велико поштовање. Влада многим информацијама које су из света шаха", казао је.

image