Русија

Упркос закону Зеленског: УПЦ ће славити Божић 7. јануара

УПЦ је уверена да ће огромна већина Украјинаца различитих вероисповести славити Божић на исти начин као и раније
Упркос закону Зеленског: УПЦ ће славити Божић 7. јануараwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Председавајући Синодалног информативно-просветног одељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Климент изјавио је да ће УПЦ наставити да слави Божић 7. јануара, преноси "Савез православних новинара".

И поред тога што је у Украјини ступио на снагу закон о померању прославе Божића за 25. децембар, који је потписао председник Владимир Зеленски, УПЦ ће наставити да слави Рођење Христово 7. јануара.

Митрополит Климент је подсетио да је "25. децембар већ неколико година државни празник у Украјини". Међутим, годинама се на улицама украјинских градова на тај дан није обележавао тај празник, рекао је.

Сигуран је да "ће огромна већина Украјинаца разних вероисповести следећи Божић прославити на исти начин као и до сада".

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон којим се мења датум државног празника Божића у Украјини са 7. јануара на 25. децембар у склопу напора да се "одрекне руског наслеђа".

Даљим изменама, Дан државности Украјине биће померен са 28. јула на 15. јул, а уместо 14. октобра Дан бранитеља Украјине и Дан Покрова Пресвете Богородице обележаваће се 1. октобра, преноси Танјуг писања "Кијев инденпендента".

Расколничка Православна црква Украјине усвојила је у четвртак нови јулијански календар, а промена ступа на снагу 1. септембра. То значи да ће се датум верских прослава Божића померити са 7. јануара на 25. децембар.

Донедавно су и Православна црква Украјине и украјински гркокатолици користили само јулијански календар, који је користила и Руска православна црква.

Римокатолици користе грегоријански календар, док Цариградска васељенска патријаршија и већина других аутокефалних (независних) православних цркава користе ревидирани јулијански календар, који се тренутно поклапа са грегоријанским календаром.

image