Свет

"Преговори са Украјином још нису потребни, непријатељ мора да пузи на коленима"

"Волстрит џорнал" је истакао да је пресудно што је најважнији спољнополитички партнер Русије Кина сада решила да се придружи састанку у граду на обали Црвеног мора, где је поново представила свој мировни план од 12 тачака за прекид ватре и преговоре за окончање рата
"Преговори са Украјином још нису потребни, непријатељ мора да пузи на коленима"www.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apa

"Преговори са Украјином још нису потребни, непријатељ мора да пузи на коленима, молећи за милост", објавио је заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму поводом преговора о Украјини који се одржавају у Џеди.

"Тешко је осудити жељу да се рат оконча. Немогуће је полемисати с аргументима који се позивају на Повељу УН, с обзиром да она, поред одредби о суверенитету државе, говори и о праву нација на самоопредељење", додао је он.

Истакао је и да сваки мировни предлог има шансе за успех ако се испуне три кључна услова. Пре свега да на њима учествују обе сукобљене стране, што овде није случај, затим да се узме у обзир историјски контекст – Украјина није постојала до 1991. године, она је део Руске империје, и коначно да се узме у обзир тренутна реланост – да је Украјина у фази полураспада, а део њених територија се вратио Русији.

"Посредник који је спреман да призна ове очигледне ствари има шансе за успех. Сви остали немају", истакао је Медведев.

Након завршетка разговора о руско-украјинском сукобу у саудијском граду Џеди констатовано је да су учесници махом били сагласни у томе да "поштовање територијалног интегритета и суверенитета Украјине мора бити у срцу сваког мировног споразума", пише "Волстрит џорнал" позивајући се на речи високог европског званичника.

Такође, постигнут је договор о даљем раду на овом питању, а чини се да је већина земаља учесника, укључујући Кину, спремна да се поново састане у наредним недељама, али опет без учешћа Русије.

Лист наводи и да Кијев није инсистирао на усвајању "мировног плана" украјинског лидера Владимира Зеленског, који се заснива на захтеву за потпуно повлачење руских трупа, док је "Коријере дела сера" известила да се о истом ипак разговарало, те да је одлучено да се формирају радне групе за разматрање тог плана.

"Консензус је да ово није (само) европски рат јер има утицаја на храну, енергију и економску стабилност на глобалном нивоу, те да сви треба да раде на решавању кризе", рекао је дипломата једне незападне земље.

За разлику од јунског састанака у Копенхагену у Саудијској Арабији је присуствовало знатно више држава.

"У Џеди је било више од 40 држава, што је скоро три пута више него на консултацијама у Копенхагену. То указује на изузетно интересовање света за успостављање одрживог и трајног мира", наведено је на сајту Зеленског.

Како је саопштено, учествовали су, између осталих, Бразил, Велика Британија, Аргентина, Немачка, Норвешка, Јужна Африка, САД, Турска, Јапан, Француска, Кина.

Кина брани руске црвене линије

Ипак, пише "Волстрит џорнал", пресудно је што је најважнији спољнополитички партнер Русије Кина, која је била позвана у данску престоницу, али је остала по страни, сада решила да се придружи састанку у граду на обали Црвеног мора.

Западне дипломате су рекле да је Пекинг имао конструктивну улогу у разговорима, као и то да је инсистирао да се узму у обзир црвене линије Русије о Украјини.

Наведено је и да је Кина поново представила свој мировни план од 12 тачака за прекид ватре и преговоре за окончање рата, који је први пут објавила у фебруару. Европске дипломате су на то одговориле констатацијом да би безусловни прекид ватре могао да замрзне сукоб и омогући Русији да консолидује своју контролу над украјинском територијом.

Високи амерички званичник рекао је за лист да су се на маргинама сусрета у Џеди састали саветник за националну безбедност Џејк Саливан и државни подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд са специјалним представником Кине за евроазијска питања шефом кинеске делегације Ли Хуијем.

Бразилска делегација поручила је да се у преговоре мора укључити и Русија, то јест да "сваки прави преговори морају укључити све стране".

"Ако заиста желимо мир, морамо на један или други начин да укључимо Москву у овај процес", рекао је Селсо Аморим, саветник бразилског председника Луле да Силве, за АФП.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков сматра да учешће представника земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужнoaфричка Република) на консултацијама у Џеди може бити корисно – да се западни покровитељи Кијева уразуме.

Према речима Рјабкова, Русија ће у Џеди разговарати о резултатима консултација о Украјини са партнерима из БРИКС-а који су учествовали на састанку.

image