Русија

"Росатом": Почиње главна фаза изградње нуклеарне електране "Пакс-2" у Мађарској

Крајем 2014. године Русија и Мађарска потписале су документе о изградњи нових блокова у "НЕ Пакс", а Москва је Будимпешти обезбедила кредит од десет милијарди евра
"Росатом": Почиње главна фаза изградње нуклеарне електране "Пакс-2" у Мађарскојwww.globallookpress.com © Rosatom/via Globallookpress.com

Специјалисти руске компаније за развој атомске енергије "Росатом" су започели радове на главној фази изградње нуклеарне електране "Пакс-2" у Мађарској. Ово је саопштено и прес-службе државне корпорације, преноси ТАСС.

"Генерални извођач пројекта изградње "НЕ Пакс-2", 'Атомстројекспорт' (инжењерски одсек државне корпорације 'Росатом') је 21. августа 2023. године, почео радове на главној фази изградње два нова енергетска блока ВВЕР-1200 генерације 3+". Компаније "Дуна Асфалт Кфт" и "Бауер Мађарорз Кфт" су почеле  радове на припреми тла за изградњу", наводи се  саопштењу.

Ископ земље у јами за будући блок 6 подразумева уклањање око милион кубних метара земље. 

Непосредна реализација започета је након што су стране 18. августа потписале измене уговора о изградњи два нова блока, а такође издато је званично обавештење о преласку пројекта у главну фазу изградње. Добијена дозвола да се приступи радовима друге фазе такође омогућава почетак производње главне електроенергетске опреме како у руским предузећима тако и у партнерским предузећима "Росатома".

"Данас су у име АСЕ дате инструкције произвођачима да покрену такву производњу. Прелазак пројекта у главну фазу омогућава да почне изградња свих главних зграда и објеката. У новој фази биће потребно значајно повећање броја кадрова, машина и опреме. Интензитет рада на пројекту ће се постепено повећавати", наводи прес служба "Росатома".

Крајем 2014. године Русија и Мађарска потписале су документе о изградњи нових блокова у "НЕ Пакс", наводе "РИА Новости".

Москва је Будимпешти обезбедила државни кредит до десет милијарди евра, укупна цена радова биће 12,5 милијарди евра.  

Једина нуклеарна електрана у Мађарској, "Пакс", налази се 100 километара од Будимпеште и пет од града Пакса. У њој раде четири реактора совјетског типа ВВЕР-440.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петр Сијарто рекао да ће се Мађарска противити увођењу санкција руској нуклеарној индустрији, пошто би таква ограничења могла да нашкоде националним интересима земље.

Према његовим речима, узимајући у обзир географске и природне карактеристике Мађарске, нуклеарне електране су једини начин за производњу велике количине енергије, као и безбедан, еколошки прихватљив и јефтин начин производње електричне енергије. Мађарски министар спољних послова је тада напоменуо да ће република све нападе у циљу спречавања нових инвестиција у Паксу доживљавати као акције које имају за циљ нарушавање мађарског суверенитета у будућности.

image