Свет

Берлин попустио под притиском Москве: Суд одобрио руске заставе на Дан победе

Након јучерашње одлуке када је суд у Берлину одобрио ношење украјинских застава на Дан победе, Берлин данас одобрио и руска знамења
Берлин попустио под притиском Москве: Суд одобрио руске заставе на Дан победе© Флаги Maksim Konstantinov/Global Look Press

Административни суд у Берлину укинуо је забрану ношења заставе Руске Федерације 8. и 9. маја у немачкој престоници, јављају медији. "Дојче веле" прецизира да су руска знамења одобрена за једну од акција која ће у Берлину, месту Тиргартен, бити одржана 9. маја.

Претходних дана, исти суд је у истом периоду дозволио коришћење украјинских застава, након чега је уследила оштра реакција Москве.

Амбасадор Руске Федерације у Немачкој јуче је истакао да је забрана ношења руских знамења код совјетских спомен-обележја аморална и да то показује да се ради на фалсификовању историје зарад актуелне политичке ситуације, без обзира на то што је за мирно небо живот дало 27 милиона грађана СССР-а.

Последња одлука берлинског суда, по свему судећи, наишла је на негодовање дела јавности, пошто је полиција подала жалбу у Врховни суд. Коначна одлука би требало да буде донесена у наредним сатима, јављају медији.

Промењена геополитичка ситуација у свету прошле године је навела Берлин да на Дан победе забрани ношење украјинске, руске и совјетске заставе како би се спречили евентуални конфликти.

У Берлину ће ове године 9. маја бити одржана и традиционална шетња "Бесмртног пука". Полиција је раније дозволила учесницима да са собом понесу цвеће и портрете рођака који су учествовали у Другом светском рату и на тај начин им одају почаст.

image