Русија

Уместо Суровикина нови главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије - Виктор Афзалов

Афзалов је и раније био на позицији главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије док је мењао Суровикина који је командовао руским снагама у зони Специјалне војне операције
Уместо Суровикина нови главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије - Виктор Афзалов© Tanjug/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Генерал Виктор Афзалов, начелник Генералштаба Ваздушно-космичких снага, именован је за привременог команданта Ваздушно-космичких снага Русије уместо Сергеја Суровикина, рекао је обавештен извор за "РИА Новости".

Бивши главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије Сергеј Суровикин је разрешен дужности, а како јавља РБК, позивајући са на своје изворе, прешао на друго радно место.

Афзалов је и раније био на позицији главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије док је мењао Суровикина који је командовао руским снагама у зони Специјалне војне операције (СВО).

Генерал-пуковник Виктор Афазов је завршио Вишу војну школу Пушкин за радиоелектронику противваздухопловних снага (ПВО). Војни ПВО универзитет је завршио 2000. године, 2010. године је завршио Војну академију генералног штаба Војске Руске Федерације.Био је на функцији начелника ракетних дивизија ПВО корпуса и начелник штаба првог заменика команданта војске Ваздушно-космичких снага и ПВО. У јулу 2017. године је именован за команданта војске Ваздушно-космичких снага и ПВО Источног војног округа, а у августу 2018. године је на позицији начелника Главног штаба Ваздушно-космичких снага Русије.

Сергеј Суровикин је именован за начелника Главног штаба Ваздушно-космичких снага у октобру 2017. године. До тада је командовао руским јединицама у Сирији и био је командант војске Источног војног округа. У октобру 2022. године је именован за команданта руских снага у зони специјалне војне операције, а у јануару ове године је постао заменик команданта.

image
VV inauguration
banner