Русија

Евакуишу цео Кијев? Припремају се за најцрњи сценарио

Кијевске власти припремају 1.000 склоништа за грејање грађана
Евакуишу цео Кијев? Припремају се за најцрњи сценариоwww.globallookpress.com © Friedemann Kohler/dpa

Званичници у Кијеву разматрају могућност евакуације главног града Украјине уколико дође до потпуног нестанка струје.

Украјински електроенергетски систем већ је приморан да се ослони на периодична искључења струје не би ли избегао потпуни колапс, док је у суботу саопштено да ће се са искључењима наставити у неколико региона.

Извршни директор електродистрибуције "Укренерго" Володимир Кудрицки изјавио је почетком месеца да су руске ракете погодиле "практично све" велике ненуклеарне електране у земљи, као и више од 30 одсто трафостаница на мрежи.

"Ако Русија настави са таквим нападима, можемо изгбити цео систем снабдевања струјом," изјавио је директор безбедности регионалне управе Кијева Роман Ткачук, преноси "Њујорк Тајмс".

Званичници украјинског главног града указали су да ће знати барем 12 часова унапред уколико се електромрежа нађе пред колапсом. У том случају, "обавестићемо грађане и замолити их да се евакуишу," изјавио је Ткачук.

Тренутно се сматра да за евакуација преосталих три милиона грађана Кијева није потребна, али се ситуација може брзо променити, додао је он.

"Ако не буде било струје, неће бити ни воде ни канализације," изјавио је он и додао да "зато влада и администрација града предузимају све могуће мере како би се заштитио систем снабдевања струјом".

Уочи предстојеће зиме, Кијевске власти припремају 1.000 склоништа за грејање грађана, од којих се многа налазе у оквиру образовних установа, додаје овај медиј.

"Учинићемо све да до овог сценарија не дође, али то не можемо гарантовати, те свако од нас мора бити спреман да реагује што је брже могуће," изјавио је украјински градоначелник Виталиј Кличко данас, преноси украјински "Укринформ".

Нестанци струје у трајању од неколико сати постали су све чешћи у већини делова земље након што је Русија почела да циља кључну инфраструктуру Украјине после напада на Кримски мост, који је Москва означила терористичким чином Кијевског режима.

image
VV inauguration
banner