Русија

"Импресиван напредак": Путин честитао Индији успешно слетање свемирске летелице на Месец

Индија је направила велики корак у освајању свемирског простора, каже председник Русије
"Импресиван напредак": Путин честитао Индији успешно слетање свемирске летелице на Месец© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин честитао је председници Индије Драупади Мурму и премијеру те земље Нарендри Модију успешно слетање индијске свемирске летелице "Чандрајан-3" на Месец, саопштила је прес-служба Кремља.

"Примите моје искрене честитке поводом успешног слетања индијске свемирске летелице 'Чандрајан-3' на Месец близу његовог јужног пола. То је велики корак у освајању свемирског простора и потврда импресивног напретка који је Индија остварила у научно-технолошкој области", наводи се у телеграму руског председника.

Подсећамо, индијска свемирска летелица "Чандрајан-3" успешно је данас слетела близу јужног пола Месеца, чиме је Индија постала прва земља која је то успела да уради и тек четврта држава која је уопште слетела на Месец. Јужни пол Месеца се сматра подручјем од кључног научног и стратешког интереса за државе које истражују свемир.

До сада су на Месец слетеле Сједињене Америчке Државе, Кина и бивши Совјетски Савез.

Индија је 2014. године постала прва азијска земља која је поставила сателит у орбиту око Марса и требало би да лансира мисију са посадом у Земљину орбиту у наредних неколико година, почевши од пробних летова без посаде 2024.

image
VV inauguration
banner