Русија

МУП Русије спречио деловање неонацистичке групе: Припремали злочин против државе

Истрага је на месту становања чланова групе открила нацистичку литературу и симболе и запленила ватрено оружје, муницију, сечиво и оружје за обуку
МУП Русије спречио деловање неонацистичке групе: Припремали злочин против државеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Министарство унутрашњих послова Русије обуставило је деловање неонацистичке групе "Белаја маст" чији учесници су припремали низ тешких злочина, укључујући нека против интереса државе, извештава званична представница МУП-а Ирина Волк.

Чланови групе "Белаја маст" одржавали су контакт са страним десничарским радикалним организацијама, додаје Волкова. Према информацијама МУП-а, спремали су се да на територији Руске Федерације почине низ тешких злочина, који су против интереса државе.

Истрагом у неколико региона Руске Федерације отвривена су места становања припадника те заједнице. Осумњичени су приведени, а међу њима има оних који су и раније осуђивани за тешка кривична дела екстремистичке природе.

Током претреса је пронађена нацистичка литература, симболи и прибор, а заплењено је ватрено оружје, муниција, као и сечиво и оружје за обуку, истиче Волкова.

Главна управа за борбу против екстремизма руског МУП-а заједно са безбедносним органима, Истражним комитетом Русије, Федералном казнено-поправном службом Русије и Националном гардом деловала је у овом случају и успешно сузбила акције вођа неонацистичке групе.

Истражни органи покренули су кривичне поступке.

image