Русија

Кримски мост поново ради: Лева коловозна трака обновљена пре рока (ВИДЕО)

За обнову моста било је потребно 59 дана, а радови су завршени дан раније него што је планирано
Кримски мост поново ради: Лева коловозна трака обновљена пре рока (ВИДЕО)© Tanjug/Crimean bridge

На левој страни Кримског моста поново је покренут аутомобилски саобраћај. Мост је обновљен пре рока, после ванредне ситуације у јулу када су украјинске снаге извршиле напад са два дрона. Као последица тог напада погинуле су две особе и оштећена је једна деоница коловоза.

Руско Министарство саобраћаја саопштило је да је реконструкција завршена "пре рока", што потврђују и кадрови снимљени у Керчу - аутомобили се слободно крећу коловозним тракама у оба правца, премда су на одређеним деоницама пута радови и даље у току.

За обнову моста било је потребно 59 дана, радови су завршени дан раније него што је планирано, написао је заменик премијера Руске Федерације Марат Хуснулин на Телеграму и захвалио се грађевинском тиму.

"Радови су почели на дан када се десио терористички напад. Постављен је привремени радни мост, оштећена деоница је демонтирана и постављена је нова. За то је било потребно 267 тона метала. Постављен је асфалт. Лева страна моста је потпуно спремна за коришћење", додао је Хуснулин.

Следећи задатак експерата је да до 1. новембра замене и други део пута и отворе саобраћај на мосту, закључује он.

У последње време украјинске власти све чешће прибегавају терористичким методама, рекла је раније портпаролка руског МСП Марија захарова и објаснила да је то због очигледно неуспешне контраофанзиве Оружаних снага Украјине, коју великодушно спонзоришу САД и друге земље НАТО-а.

Како су 17. јула саопштиле руске власти, два подводна дрона су гађала мост, експлозија није оштетила ниједан стуб, али је однела део пута на који је наишао аутомобил у којем је била породица. Родитељи су погинули на лицу места, а њихова ћерка је тешко повређена.

Такође, прошле године је на Кримском мосту експлодирао камион због чега је погинуло четворо људи, део моста је уништен, а на железничком делу су се запалиле цистерне теретног воза, са горивом.

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је за експлозију оптужила Главну обавештајну управу (ГУР) Министарства одбране Украјине и њеног лидера Кирила Буданова, међутим, шеф Служба безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук признао је да је његова агенција умешана у експлозију која се догодила на мосту 8. октобра 2022 године.

image