Русија

Рогозин поручио Србији: Ако се одрекнете својих идеја и историје престаћете да будете Срби

Разумемо да је Србима тешко да се одупру уценама Запада, али бисмо волели да Срби у својој души наставе да се боре, Русија ће ипак победити и нама су потребни пријатељи са којима ћемо ојачавати правила мирног живота у Европи, поручује у интервјуу за "Вечерње новости" руски политичар и дипломата
Рогозин поручио Србији: Ако се одрекнете својих идеја и историје престаћете да будете Србиwww.globallookpress.com © © Roscosmos

Ако се Срби одрекну својих идеја и историјске мисије свог народа, једноставно ће престати да буду Срби, каже руски политичар и дипломата Дмитриј Рогозин.

"Свет се веома брзо мења и Срби морају да схвате да се основна светска питања не решавају у Бриселу, већ да о њима одлучују друге велике престонице, укључујући Москву, Делхи и Пекинг", поручује Рогозин у интервјуу за београдске "Вечерње новости".

Он је говорио о улози његове добровољачке јединице "Царски вукови" која покрива делове сектора на доњецком и запорошком правцу у Специјалној војној операцији.

"Царски вукови су високотехнолошки војнотехнички центар који ради у Москви, Доњецку и Запорошкој области. У Москви имамо конструкторни биро, у Доњецку лабораторију и центар за борбену обуку, у Запорошкој области пет добровољних батаљона који су под нашом контролом, а у саставу 58. армије", рекао је Рогозин.

Како је додао, поред тога, раде са командом још две војске, пружајући им подршку у припреми оператера за управљање ваздушним дроновима и средствима артиљеријског извиђања. Рогозин каже да је стално на фронту, редовно излази на линију како би посматрао рад њихових техничких средстава, као и да понекад учествује у борби, у случају погоршања ситуације.

Добровољачка јединица БАРС-11 и "Царски вукови" успели су да изолују незнатно оштећену ракету "сторм шедоу", а на питање да ли су стручњаци успели да дешифрују алгоритме система, одговара да јесу и да је то њихов највреднији трофеј.

"Наши инжењери којима смо предали ову савршено очувану ракету су веома задовољни", истиче Рогозин.

Објашњавајући улогу свемирских сателита у овом рату, Рогозин каже да комуникациони и надзорни сателити контролишу беспилотне летелице и дронове, беспилотне летелице контролишу артиљерију, а артиљерија је Бог овог рата, како истиче.

Осврнуо се и на западну помоћ Украјини.

"Украјински народ није потребан Западу, тачније Западу је потребна погибија Руса и Украјинаца у братоубилачком рату. Зато ће НАТО снабдевати Зеленског оружјем све док Украјина не остане без оних који могу да користе исто оружје", истиче Рогозин.

Он је објаснио и да Русији није потребна територија јер има пуно своје земље.

"Ми се не боримо за земљу, већ за то да елиминишемо претњу самом постојању Русије и нашег народа. Идемо до краја да не бисмо овај рат оставили нашој деци. Натераћемо Запад да призна потребу за безбедносним поретком у Европи који би важио за све њене чланове, истовремено, приморавајући га да поштује нашу слободу  и суверенитет", наводи Рогозин.

На констатацију новинарке да уз све напоре Запада Срби тешко наседају на антируску пропаганду и питање колико то Русима значи, Рогозин је рекао да се борио за Србе у БиХ.

"Разумемо да је Србима тешко да се одупру уценама Запада, али бисмо волели да Срби у својој души наставе да се боре и да не подлегну притисцима. Русија ће ипак победити и нама су потребни пријатељи са којима ћемо ојачавати правила мирног живота у Европи", поручио је Рогозин.