Русија

Откривен фалсификовани документ: Кијев на превару узео Крим од власти СССР-а

Архивски документи открили да је предаја Крима тадашњој УССР пре више година била противзаконита, јер није био одржан референдум, као што је то захтевао устав, а примећено је и одсуство других кључних докумената
Откривен фалсификовани документ: Кијев на превару узео Крим од власти СССР-аwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Председник комитета за законодавна питања скупштине Крима Сергеј Трофимов говорио је данас за "РИА Новости" о историјском праву данашње Русије на Крим и том приликом открио кључне правне моменте којим се потврђује да Крим, заправо, никада ни један дан није био украјински. 

У тренутку када је совјетско руководство донело одлуку да се Крим из Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике преда Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици, одлука је била донета позивајући се на документ који, заправо, не постоји, објашњава он.

Власти су, како је даље навео, донеле одлуку, иако тада још није био креиран заједнички документ, такозвани предлог тадашње Русије и Украјине, о пребацивању Крима у УССР, што је пак био један од захтева власти. 

Приликом анализе архивских докумената, откривено је да су постојали одвојени писани документи Кијева и Москве на ту тему, али да су се и они разликовали по садржају и форми, односно, да није било заједничке изјаве и званичног консензуса две стране.

На тај начин, како истиче саговорник "РИА Новости", одлука је донета против норми прописаних уставом тадашње државе.

С друге стране, Тимофејев данас открива и да није само одсуство заједничке "изјаве" Кијева и Москве једини разлог због којег се Крим данас не може сматрати за украјинску територију.

Према његовим речима, да би одлука била законита требало је прво одржати референдум у оквиру тадашње Русије, али то није било учињено, јер мишљење народа никога није занимало. 

Чак ни највиши државни органи у оквиру тадашње Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике нису имали право да самостално предају било којој страни део територије. То је, како каже, било могуће само уколико би се прво са тим сложили грађани.

"Тако да Крим ни један једини дан законски није био у саставу Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике", закључује председник комитета за законодавна питања скупштине Крима.  

image