Русија

Министарство одбране Русије: Уништен "леопард" пун припадника Бундесвера

Руске снаге уништиле део залиха крстарећих ракета и оружја са осиромашеним уранијумом
Министарство одбране Русије: Уништен "леопард" пун припадника Бундесвераwww.globallookpress.com © AP Photo/Alex Babenko

Тенк "леопард" пун војника Оружаних снага Немачке, односно, Бундесвера уништен је ових дана у зони Специјалне војне операције, открио је за "РИА Новости" анонимни командант обавештајне јединице руске војске, чији је надимак "Легенда". 

Како је објаснио, руске снаге приметиле су, а затим и напале поменути тенк. Када су му пришле, руски војници видели су да су сви који су били у њему погинули, а да је остао само један војник, возач, за којег се испоставило да је Немац. Он их је замолио да га оставе у животу и том приликом открио да и он, а и сви који су били у тенку, нису плаћеници, већ војници званичних Оружаних снага Немачке и да сви долазе из исте чете. 

Нешто касније, због задобијених рана, Немац је погинуо, а пред смрт је изразио жаљење што се упутио на фронт, јер има жену и дете које јако воли. 

У међувремену, о стању на фронту током последњих седам дана огласило се и руско Министарство одбране. 

Како је наведено, у периоду од 17. до 23. септембра руске снаге извеле су укупно 12 групних напада на кључне објекте Оружаних снага Украјине.

Мета су били објекти у којима се врши поправка украјинске авијације и оклопних возила, објекти за прераду нафте, складишта муниције и високо прецизног оружја, као и складишта оружја стране производње, али и обавештајни центри украјинске војске и објекти у којима се вршила припрема будућих украјинских диверзаната. Гађани су и објекти у којима су били смештени страни плаћеници. 

Као резултат прецизних напада, нанета је значајна штета јединицама Оружаних снага Украјине које су активне у правцу Запорожја и Херсона. Умањен је њихов капацитет за поправку војне технике, уништене су залихе крстарећих ракета и оружја са осиромашеним уранијумом, као и лансери вишецевних ракетних система и противваздушних ракетних система које је Запад дао Украјини.

Како даље наводи руско Министарство одбране, током последњих седам дана уништено је укупно 257 украјинских дронова, од којих је 37 било послато на Крим. 

Ово полуострво, украјинске снаге за исти период гађале су и крстарећим ракетама. 

У свим правцима на фронту, ликвидирано је више од 4.000 украјинских војника, наводи се у последњем кратком извештају руског министарства. 

image