Русија

Песков: Канада да нацисту или изручи, или да му сама суди; Наши подаци подударају се са Хершовим

Портпарол Кремља данас је говорио о недавном скандалу у канадском парламенту, прошлогодишњем инциденту на Северном току и истрази Херша, али и оптужбама САД да је Путин крив за ширење НАТО-а
Песков: Канада да нацисту или изручи, или да му сама суди; Наши подаци подударају се са Хершовим© Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Власти Канаде су у обавези да нацисту Јарослава Хунку (98) или изруче, или да му сами суде, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је додао да би Русија волела да види међународну реакцију на аплаузе канадског парламента којим су посланици и премијер те земље Џастин Трудо заједно са председником Украјине Владимиром Зеленским поздравили старог нацисту, чије је појављивање узнемирило јавност. 

То што је Зеленски аплаудирао припаднику СС дивизије само још једном потврђује нацистичку идеологију Кијева, о чему Москва већ дуже време говори, додаје он.  

"И, наравно, можемо само да се саосећамо са украјинским ветеранима, који су се борили против фашизма, укључујући и деду Зеленског". 

Кремљ истиче да је "јасно да се ради о нацисти" и да стога злочини које је починио током Другог светског рата немају "рок трајања".

Такође, портпарол каже и да је јасно да је Ентони Рота, председник Доњег дома канадског парламента, дао оставку, али додаје, по питању нацисте би требало да се изјасни и цео парламент, јер су управо сви они аплаудирали Хунки. У супротном, то ће бити мрља на канадском парламенту. 

"Разум захтева да дође до некакве осуде нацизма. Парламент је у обавези да то уради", поручује он.

Подаци руске службе и Херша се већински подударају

Информација коју је амерички новинар Симор Херш објавио по питању напада на Северни ток у највећем броју случајева "подудара се са оном коју имају руске специјалне службе", рекао је Песков данас, коментаришући прошлогодишњи инцидент, који се одиграо 26. септембра 2022.

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија су, на овај или онај начин, биле умешане у терористички напад на Северни ток, каже портпарол Кремља. 

"Ми не знамо ко су извори господина Херша, али у сваком случају информација, коју је он објавио у суштини се подудара са оним подацима, које имају наше специјалне службе. Важно је да су овај терористички напад против критички важне енергетске инфраструктуре на овај или онај начин де факто организовале САД и Велика Британија". 

Клинтонови и ширење НАТО-а

Песков се осврнуо и на недавну изјаву Хилари Клинтон, која је изјавила да је председник Русије Владимир Путин наводно крив за то што се НАТО данас шири. 

Он је поручио да Хилари покушава да замени тезе, односно, да измени чињенице, јер, подсећа Песков, Запад је био тај који је одбио да уопште разговара са Москвом о ширењу НАТО-а.

Осим тога, Запад није дао Русији безбедносне гаранције због ширења Североатлантске алијансе ближе њеним границама.

Ове гаранције Русија је дуго тражила. Подсетимо, пре почетка Специјалне војне операције руски званичници више пута су напомињали да Запад не жели да обезбеди безбедносне гаранције за Москву. Кремљ је упозоравао да ширење НАТО-а представља опасност по Русију и стога је захтевао да се у писменој форми запечате обећања Алијансе да неће бити претња по РФ. Москва је истицала да је НАТО пре неколико деценија усмено дао ове гаранцији Русији, али, како је историја показала, данашња реалност не одговара усменим обећањима западних политичара. Другим речима, Запад није испоштовао оно што је обећао Русији, и због тога је Москва желела да овај пут добије гаранције на папиру. 

"Госпођу Клинтон треба подсетити на многобројне таласе ширења НАТО-а и приближавање војне инфраструктуре Алијансе нашим границама, а затим и на упорне предлоге председника Путина упућене западним земљама да (са Москвом) разговарају о овој ситуацији и да потпишу документ чији је нацрт, иначе, руска страна већ припремила", каже Песков. 

image