Свет

Херш о скривеним намерама ЦИА у саботажи Северног тока: Покушај да се скрене пажња са Бајдена

ЦИА је радила по протоколу када је пласирала причу о рониоцима и непостојећој посади, што је требало да буде "део првих тајних планова уништавања гасовода", указао је Херш
Херш о скривеним намерама ЦИА у саботажи Северног тока: Покушај да се скрене пажња са Бајдена© Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) улаже све могуће напоре да кривицу за подривање Северног тока пребаци са америчког председника Џозефа Бајдена на било коју другу особу, изјавио је амерички новинар Симор Херш.

"Желео бих да скренем пажњу на разне званичнике ЦИА који су давали лажне изјаве медијима овде и у иностранству, у успешном покушају да се свет фокусира на било ког осумњиченог осим на оног најлогичнијег, председника Сједињених Држава", објавио је Херш у чланку на платформи "Сабстак".

Према његовим речима, ЦИА је радила по протоколу када је пласирала причу о дубокоморским рониоцима и непостојећој посади. Он је нагласио да је ова легенда требало да буде "део првих тајних планова уништавања гасовода".

"Релевантне информације америчким и немачким новинарима дала је ЦИА. Новинари, по свему судећи, нису имали прилику да сами прегледају јахту. Зато се поставља питање зашто су наводни бомбаши оставили своје лажне папире уместо да их понесу са собом?", упитао је новинар.

Коначно, истакао је Херш, тако мало пловило тешко би могло да изврши тако тежак задатак као што је поткопавање цевовода.

"Јахта 'Андромед' одиграла је важну улогу. Ова прича је добила широк публицитет. Поред тога, легенду о 'броду духова' чак је подржала и немачка савезна обавештајна служба. Али тако мало пловило није могло да изврши тако тежак задатак", закључио је Херш.

Подсетимо, aмерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама Северног тока, у којој је навео да је експлозивне направе испод руских гасовода подметнула америчка војска у јуну 2022. године за време војне вежбе америчке морнарице "Балтопс 22" уз подршку норвешких специјалиста.

Председник САД Џозеф Бајден се одлучио на саботажу после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност, саопштио је Херш.

Разлог саботаже, према његовим речима, била је бојазан шефа Беле куће да Немачка, која гас из Русије добија преко Северног тока, не би желела да учествује у војној помоћи Украјини. Вашингтон негира ове оптужбе.

image