Русија

Објављен транскрипт разговора: Клинтон честитао Јељцину гранатирање парламента у Москви

Надам се да ћеш имати прилику да се одмориш. Знам да ти је било тешко. Али урадио си све како треба, честитам ти, поручио је после догађаја амерички председник руском колеги
Објављен транскрипт разговора: Клинтон честитао Јељцину гранатирање парламента у Москвиwww.globallookpress.com © Vladimir Khodakov/Russian Look

Само дан након што је Јељцин послао тенкове на зграду парламента у Москви, добио је подршку тадашњег председника САД Била Клинтона, који је честитао Јељцину на "решавању ситуације", док је пре тога уверавао руског лидера да "Американци подржавају Русе".

"РИА Новости" је објавила транскрипт телефонског разговора Јељцина и Клинтона, са којег је скинута тајност америчке архиве.

Председник Јељцин се захвалио Клинтону на подршци и изјавио да "јако цени њихову сарадњу", додавши да се нада скоријој посети председника САД и његове супруге Хилари.

"Надам се да ћеш имати прилику да се одмориш. Знам да ти је било тешко. Али урадио си све како треба. Честитам ти на начину на који си решио ситуацију", рекао Бил Клинтон 5. октобра 1993.

То није био њихов први разговор, током којег је Клинтон уверавао да ће подржавати Бориса Јељцина.

21. септембра 1993, након најаве уставне реформе у Русији, Клинтон је у разговору са Јељцином изјавио да "амерички народ подржава Русе" и обећао да ће бити у контакту "дању и ноћу", док се Јељцин жалио да су чланови Врховног совјета "постали комунисти".

"Биле, Врховни совјет је потпуно измакао контроли. Више не подржава процес реформи. Они су постали комунисти. Не можемо више да трпимо то. Из тог разлога сам данас потписао указ о изборима за нову демократску скупштину 11. и 12. децембра. У том периоду акције Врховног совјета и Конгреса неће имати никаквог ефекта. Све ће бити регулисано декретом председника. Све демократске снаге ме подржавају", рекао је Јељцин.

Клинтон се смирио тек након што га је Јељцин уверио да има пуну подршку војске и Министарства унутрашњих послова, а опозиција има приступ медијима, како би цео процес прошао "демократски".

image