Русија

Лавров са Ванг Јием о припремама за предстојећи састанак Путина и Сија (ВИДЕО)

Шеф руске дипломатије састао се данас са својим кинеским колегом уочи трећег форума "Један појас, један пут"
Лавров са Ванг Јием о припремама за предстојећи састанак Путина и Сија (ВИДЕО)© TANJUG/Russian Foreign Ministry Press Service

Сматрамо да је форум "Један појас, један пут" важна компонента унапређења сарадње на бази равноправности и обостране користи на целом евроазијском континенту, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током састанка са министром спољних послова Кине Ванг Јијем, преносе "РИА Новости".

"Сматрамо да је тај пројекат важна компонента унапређења сарадње на бази равноправности и обостране користи на целом евроазијском континенту. Односи између пројекта 'Појас и пут' и Евроазијске економске уније, Шангајске организације за сарадњу, АСЕАН-а и других структура које делују на овом геополитичком простору крећу се у том правцу", казао је Лавров.

Лавров је изразио захвалност кинеским партнерима што су Путина позвали као главног госта на трећи форум "Један појас, један пут".

"Веома смо задовољни што смо поново у Пекингу и што имамо прилику, уочи доласка председника Путина, да разменимо мишљења о билатералним питањима која су у успону. Пре свега, желео бих да вам још једном честитам недавно прослављену 74. годишњицу оснивања Независне Републике Кине и успостављања дипломатских односа између наших земаља", казао је Лавров.

Лавров је додао да ће руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на предстојећем трећем форуму "Један појас, један пут" разговарати о билатералним односима.

Он је истакао да руска страна сматра да ће форум бити "успешан, самим тим што ће на њему учествовати скоро 150 делегација из различитих земаља и организација, што указује на значај тог пројекта".

Шеф кинеске дипломатије је напоменуо да ће учешће руског председника дати значајан допринос раду форума.

"Уверени смо да ће учешће председника Путина дати веома важан допринос успеху форума, а такође ће бити од велике користи за унапређење наше стратешке интеракције и донеће нову енергију", рекао је Ванг Ји.

Он је подсетио да је недавно руски председник, на маргинама 20. годишњег састанка међународног дискусионог клуба Валдај, високо оценио кинеско-руску сарадњу, као и заједнички рад у оквиру иницијативе "Један појас, један пут". 

Трећи форум "Један појас, један пут" одржаће се 17. и 18. октобра, а председник Путин лично ће присуствовати овом догађају. У плану је билатералан састанак са кинеским лидером, током којег ће огромна пажња бити посвећена глобалној ситуацији у свету.

image