Русија

Путин са војним и безбедносним врхом Русије: Контраофанзива Украјине пропала

Руски министар одбране је, говорећи о ситуацији у зони Специјалне војне операције, истакао да је Украјина у току контраофанзиве претрпела озбиљне губитке, а да није остварила никакав успех
Путин са војним и безбедносним врхом Русије: Контраофанзива Украјине пропала© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин састао се за високим званичницима из војног и безбедносног врха земље како би разговарали о ситуацији у зони палестинско-израелског конфликта и ситуацији у Гази, као и о Специјалној војној операцији у Украјини.

Како је истакао руски министар одбране, украјинска војска се на свим линијама фронта сусреће са снажном и свеобухватном одбраном руске војске.

Украјина је у току контраофанзиве претрпела озбиљне губитке, а да није остварила никакав успех, додаје Шојгу. "Успешно смо преживели и летњу и јесењу кампању контраофанзиве коју су најављивале украјинске власти", наглашава он.

Притом, руски војници су у многим деловима фронта успели да побољшају своје положаје, нигде не допустивши украјинској војсци да напредује, додаје Шојгу.

"Од почетка летње кампање украјинске контраофанзиве 4. јуна непријатељ је поднео велике губитке и у људству и у техници - стотине тенкова, више од хиљаду и по оклопних возила и наставља то да ради. Оружане снаге Русије не само да држе своје позиције, већ се и спремају да наставе са спровођењем својих планова", истиче шеф руског Министарства одбране.

Састанку су присуствовали руски министар одбране Сергеј Шојгу, директор ФСБ-а Александар Бортников, директор руске Спољнообавештајне служб Сергеј Наришкин, директор Националне гарде Виктор Золотов и заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Рјабков је, говорећи о сукобу на Блиском истоку, оценио да је ситуација у зони конфликта има тенденцију да се додатно пооштри.

"Претња да палестинско-израелски сукоб измакне контроли је велика", сматра Рјабков и додаје да је операција коју спроводи војска Израела неселективна, те да постоји опасност од копнене офанзиве и уласка израелске војске у појас Газе.

"Цивили који се тамо налазе су у правом смислу жртве хуманитарне катастрофе, није им пружена ни медицинска нити било која друга помоћ, што је изазивало забринутост светске јавности", рекао је Рјабков.

Како је рекао, Руска Федерација улаже максималне напоре на политичком плану и у Савету безбедности УН је унела нацрт резолуције фокусиран на хуманитарна питања.

Према његовим речима, Вашингтон, који сноси главну одговорност за палестинско-израелску кризу, будући да је годинама покушавао да монополизује решење и игнорише релевантне резолуције Савета безбедности УН, и сада спречава право решење.

image