Русија

"Вагнер" обучава полицију у пограничним руским областима

Те активности већ су почеле у руским регионима Белгород и Курск, рекао је оснивач групе Јевгениј Пригожин
"Вагнер" обучава полицију у пограничним руским областимаGetty © Christopher Furlong

Оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио је да ће његова организација обучавати полицајце и градити утврђења у две руске области које се граниче са Украјином, преноси АФП.

"Приватна војна компанија Вагнер помоћи ће становништву пограничних територија да прође обуку, изгради објекте, припреми људе и организује полицију", рекао је Пригожин, а пренело је одељење за штампу његове компаније "Конкорд". 

Према његовим речима, нове активности већ су почеле у руским регионима Белгород и Курск, које последњих месеци, како тврди Москва, редовно гађа украјинска војска.

"Ко жели мир, спрема се за рат. Увек морате бити спремни да браните своју земљу", додао је Пригожин.

Француски "Фигаро" преноси да се од 2014. група "Вагнер" оптужује да служи режиму Владимира Путина, и то, како наводе "од Сирије до Украјине, преко Африке и Јужне Америке".

Последњих месеци група је активно деловала на украјинском фронту, као подршка руској војсци, пише француски лист и подсећа да су Пригожина оптуживали јер је обилазио руске затворе како би регрутовао затворенике да се боре у Украјини, у замену за смањење казне.

Чини се да Пригожин не мари за оптужбе и критике Запада, штавише, некада их намерно распирује, па је тако изјавио "да се мешао у изборе у САД и да ће то наставити да чини". 

За француски лист су Пригожинови отворени наступи знак да је "постао моћнији од почетка сукоба у Украјини".

image