Русија

Захарова: Блокирање руских медија још један непријатељски чин Молдавије

Портпаролка руског МСП истакла је да је одлука о блокирању 22 портала донета мање од две недеље пре избора у Молдавији, додавши да актуелне власти имају веома низак рејтинг
Захарова: Блокирање руских медија још један непријатељски чин Молдавијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Москва сматра да је блокирање портала на руском језику у Молдавији непријатељски корак, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу објављеном на сајту министарства.

"Овај отворено непријатељски корак према Русији постао је још једна пројава непромишљеног антируског курса званичног Кишињева", нагласила је она, преносе "РИА Новости".

Према речима Захарове, Молдавија жели да постигне измештање садржаја и медија на руском језику из информационог простора земље. Истовремено, далекосежнији циљ Кишињева је искорењивање свих јавних испољавања  неслагања са политиком власти, нагласила је она.

Портпаролка руског МСП истиче да је одлука о блокирању 22 портала донета две недеље пре избора у Молдавији. Она је појаснила да се то догодило усред ниског рејтинга кандидата из актуелне власти.

Како оцењује, Кишињев, који без доказа оптужује Москву за мешање у изборе заправо покушава да подигне рејтинг.

Раније данас, Служба за информисање и безбедност Молдавије (ИСС) одлучила је да блокира више од 20 веб-сајтова руских медија под изговором "борбе против дезинформација."

Неки руски медији су већ били забрањени у тој земљи под истим изговором. 

Од 26. фебруара 2022. године блокиран је сајт "Спутњик Молдавија", а од 7. марта онемогућено је и емитовање те радио станице. Локалне власти су такође суспендовале лиценцу опозиционим и водећим ТВ каналима на руском језику "Примул", "РТР Молдова", "Акцент ТВ", "НТВ Молдова", "ТВ6", "Орхеи ТВ".

image