Свет

Покренуто изгласавање неповерења влади Молдавије

Блок опозиционих партија покренуо је процес који има за циљ свргавање актуелне владе свега неколико дана након што су молдавске власти забраниле да учесници партије Шор, која је, иначе, од недавно и забрањена, учествују на изборима у земљи
Покренуто изгласавање неповерења влади Молдавијеwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Опозиционе партије молдавских комуниста и социјалиста покренуле су у парламенту изгласавање неповерења влади премијера Дорина Речана, саопштио је данас за јавност заменик председника парламента Влад Батринча. 

"Узимајући у обзир ситуацију у Молдавији, то што се земљом већ две године управља у ванредном стању, узимајући у обзир невиђену економску кризу, бројне нападе на правну државу, блок комуниста и социјалиста Молдавије иницира гласање о неповерењу влади Молдавије", рекао је Батринча, преносе "РИА Новости". 

Како би опозициони блок успео да свргне владу, требало би да га подржи барем 51 посланик од њих укупно 101. Такође, треба узети у обзир да 63 места у парламенту припадају владајућој партији Акција и солидарност. 

Битно је нагласити и да је парламент Молдавије претходних дана усвојио нове измене у оквиру закона о изборима. У складу са последњим изменама, за које је гласало 58 посланика, бившим члановима опозиционе партије Шор и другим партијама, које је власт означила као неуставне, биће забрањено да у наредних пет година учествују на изборима. Шор је, подсетимо, статус неуставне партије добила 19. јуна.

Изгласавање неповерења влади покренуто је неколико дана након последњих дешавања. 

Русија је упозорила јавност на недемократске процесе и покушаје гушења опозиције у Молдавији и упитала Европску унију због чега не реагује, пошто се Унија представља као заштитница демократије и људских права. Москва, такође, тражи од Брисела да уведе санкције против Кишињева. 

Ипак, незадовољство дела грађана политиком актуелног руководства траје већ дуже време. 

Бивши председник Молдавије Игор Додон позвао је опозицију да се уједини и заједнички бори против "безакоња власти".

У Молдавији се, иначе, веома често одржавају протести. Протести због високих цена на гас и струју трају већ више од годину дана. Опозиција је незадовољна јаком економском кризом, али и тиме што руководство одбија преговоре са Русијом.

Сарадња са Москвом омогућила би Молдавији јефтинију цену гаса, а опозиција је, наравно, такође незадовољна јаким политичким притисцима, који се врше на све оне који не подржавају председницу Мају Санду.

image