Русија

Кремљ: Не забрињава нас нуклеарни арсенал Кине

Пекинг се суочава са озбиљним безбедносним ризицима и има право да осигура своју безбедност, каже портпарол Кремља
Кремљ: Не забрињава нас нуклеарни арсенал Кине© Envato.elements.com

Не забрињава нас то што Кина повећава свој нуклеарни арсенал, јер су односи Русије и Кине на високом нивоу, каже данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Песков додаје да се Пекинг одлучио на такав корак због све комплексније ситуације у свом региону. Кина има право да осигура своју безбедност у тренутку када се суочава са озбиљним безбедносним ризицима, истиче он. 

Тако је портпарол Кремља одговорио на питање новинара да ли то што је Пекинг повећао број нуклеарних бојевих глава с 290 на 500 забрињава Москву. 

Редовно се суочавамо са русофобним изјавама

Песков се, такође, осврнуо и на последње медијске натписе о ситуацији око гасовода "Балтиконектор", на којем је раније овог месеца дошло до оштећења.

Како каже, "Русију нико није оптужио", али се јесу могли чути неки разговори о томе шта ће бити уколико се утврди да иза инцидента стоји Русија.

"Са таквим русофобним изјавама суочавамо се редовно", додаје Песков.

Подсетимо, 8. октобра ове године дошло је до проблема са гасоводом "Балтиконектор" између Естоније и Финске, због чега су две земље обуставиле транспорт гаса. Финска је пронашла место на којем је дошло до проблема, односно, цурења гаса и то у својим територијалним водама. Према последњим подацима финске полиције, проблем је највероватније изазвало сидро једног кинеског брода, које се вукло по морском дну, те је тако она верзија, према којој је за инцидент можда крива руска страна, престала да буде једна од главних.

"Балтиконектор" је, иначе, пуштен у промет 2019. године. Дугачак је око 80 километара. 

image