Русија

"Химпром", нарко-картел у срцу украјинске власти

Међу члановима организоване криминалне групе су украјински народни посланици, запослени у канцеларији Генералног тужиоца Украјине, Службе безбедности Украјине, Главне обавештајне управе, Државног истражног бироа као и Националне полиције, пишу "РИА Новости"
"Химпром", нарко-картел у срцу украјинске властиGetty © Photo by Sean Gallup

Организована криминална група "Химпром", која је формирала мрежу за дистрибуцију дроге у Украјини и Русији, добиja подршку и покриће Врховне раде чији су посланици њени чланови, рекао је извор у руским специјалним службама.

Према речима саговорника агенције РИА Новости, руске специјалне службе су успеле да открију све чланове групе, која послује од 2014. године и има око хиљаду људи.

На челу групе је Јегор Буркин, директор и координатор. Он је регрутовао украјинске народне посланике у ову организовану криминалну групу како би је прикрио, али и како би формирао позитивну слику о себи и повећао свој ауторитет, наводи извор.

Један од регрутованих посланика Врховне раде је Коптин Игор Владимирович, рођен 1982. године, родом из пољског града Легнице. Чланови "Хипрома" су и запослени у канцеларији Генералног тужиоца Украјине, Службе безбедности Украјине, Главне обавештајне управе, Државног истражног бироа, Националне полиције, Одељења сајбер полиције и других структура, судије, службеници Државне службе за миграције, као и новинари.

Буркин се 2016. године, након што су му специјалне службе ушле у траг, преселио у Украјину и добио украјински пасош. Сада се крије у Мексику.

image