Свет

Енергетске муке после бега од Русије: Француска улаже 1,7 милијарди евра у фабрику уранијума

Директор компаније "Орано СА" Клод Имовен каже да је "у тренутном геополитичком контексту, сврха повећања капацитета јачање западног енергетског суверенитета у Француској"
Енергетске муке после бега од Русије: Француска улаже 1,7 милијарди евра у фабрику уранијумаwww.globallookpress.com © Friso Gentsch/dpa

Мултинационална компанија "Орано СА" планира проширење фабрике за обогаћивање уранијума у јужној Француској, како би смањила зависност од руског нуклеарног горива.

"Блумберг" пише да ће у овај план бити уложено 1,7 милијарди евра.

Компанија је у саопштењу навела да ће овом инвестицијом производња у погону "Жорж бес 2" бити повећано за 30 одсто. У фабрици ће бити прерађена количина уранијума за производњу нуклеарне енергије за еквивалент од 120 милиона домаћинстава годишње.

Сједињене Америчке Државе и Европска унија, иначе, нису увеле санкције руској нуклеарној компанији "Росатом" због забринутости да би снабдевање струјом стотина милиона људи било угрожено.

Директор компаније "Орано СА" Клод Имовен сада каже да је "у тренутном геополитичком контексту, сврха повећања капацитета јачање западног енергетског суверенитета у Француској".

"Одлука компаније о повећању капацитета је одговор на захтеве наших купаца у намери да ојачају своју сигурност снабдевања, а очекује се да производња почне 2028. године", додао је Имовен.

image