Русија

Путин: Покушали су да промене историју, Русија одговорила

Руски председник је рекао да поједине земље све више покушавају да прекроје историју и да као крајњи циљ имају рушење суверенитета руске државе
Путин: Покушали су да промене историју, Русија одговорилаwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Покушаји неких земаља да прекроје светску историју постају све агресивнији, њихов циљ је да поделе и ослабе руско друштво и да "уздрмају" суверенитет Русије, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

"Покушаји неких држава да прекроје и преобликују светску историју постају све агресивнији. Углавном, имају евидентан циљ у односу на наше друштво, у најмању руку да поделе Русију, лише је оријентације и на крају је потпуно ослабе, као и да утичу на њен суверенитет. У суштини, да уздрмају суверенитет", рекао је Путин на састанку руског организационог комитета Победа.

Руски председник је упозорио на то да стварањем митова, односно поновним исписивањем историје, управо и почиње подривање државе, што се, како је рекао, догодило и у Украјини.

"Било је покушаја да се тако поступи и с нашом земљом – с Русијом, али ми смо на време и довољно чврсто поставили барикаду како бисмо одбранили своје интересе", додао је Путин.

Том приликом је подсетио да су недавно усвојени темељи државне политике за очување и јачање традиционалних вредности, који свакако укључују неговање историје и сећања.

Руски председник је од владе затражио да одговорно приступи организовању комеморативних догађаја посвећених обележавању 80 година ослобођења Лењинграда од фашистичке блокаде. Он није искључио могућност да ће бити на челу организационог комитета за обележавање те годишњице.

Владимир Путин је обећао да ће размотрити предлог за стварање меморијалног комплекса на месту концентрационог логора "Красни" на Криму.

"Наравно, ово је веома важно питање не само за Кримљане, већ и за целу Русију, тако да ћемо овај предлог размотрити и учинити све да помогнемо у реализацији тог пројекта", рекао је Путин.

Председник је подсетио и да треба повести рачуна о војним гробницама. Рекао је да жели да скрене пажњу, пре свега, локалних власти, на то да и војне гробнице треба пажљиво чувати. Како наводи председник, Русија не постиже свуда жељени резултат по овом питању.

"Не ради се само о прошлости, већ и о нашој садашњости и будућности. Људи треба да знају шта се дешавало на овим местима током ратних година", рекао је Путин.

Путин је Мелитопољу и Мариупољу доделио титулу "Град војничке славе"

Мелитопољ и Мариупољ добили су титуле градова војне славе, а одговарајуће указе потписао је руски председник Владимир Путин.

Документи садрже идентичну формулацију – „за храброст, непоколебљивост и масовно херојство које су показали браниоци града у борби за слободу и независност отаџбине".

Титула "Град херој" постојала је у Совјетском Савезу и сачувана је у постсовјетским земљама. У Русији је титула "Град војничке славе" установљена 2006. године. Тада га је добило 40 насеља, 2015. године им је додато још пет.

Важност формирања позиције младих о кључним прекретницама у историји Русије

Важно је да млади знају које су кључне тачке у историји Русије и да их цене, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

"Изузетно је важно научити младе да негују сећање на кључне прекретнице наше историје, попут победе у Великом отаџбинском рату, победе која се ковала и на фронту и у позадини, и која има директну везу са сваком руском породицом, сваким нашим регионом, сваким великим и малим градом, сваким селом, сваким насељем у Русији", рекао је руски лидер.

Према његовим речима, до данас је у Русији познато око стотину места где су сахрањене жртве нацистичких џелата и истакао да ове локације треба обележавати и опходити се према њима на исти начин као и према војним гробницама.

image
VV inauguration
banner