Русија

Медведев: Запад повећава вероватноћу избијања светског рата

Заменик сталног представника Руске Федерације при УН изјавио је да Украјина сања да изазове директан сукоб Русије и НАТО-а
Медведев: Запад повећава вероватноћу избијања светског рата© Omar Marques / Stringer

Прича о паду пројектила на територију Пољске доказује да Запад својим хибридним ратом са Русијом повећава вероватноћу избијања светског рата, написао је на Твитеру заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Прича о украјинском 'ракетном удару' на пољску фарму доказује само једно: Запад својим хибридним ратом против Русије повећава вероватноћу избијања светског рата", написао је Медведев

Заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански изјавио је да Украјина сања да изазове директан сукоб Русије и НАТО-а, коментаришући оптужбе украјинског председника Владимира Зеленског, да су руске ракете погодиле Пољску.

"Овако изгледа класична провокација или операција под лажном заставом. Тема којом је овладао режим у Кијеву, који сања да изазове директан војни сукоб између НАТО-а и Русије како би спасио Украјину од неизбежног пораза", написао је Пољански на свом Твитер налогу.

Посланик Државне думе Михаил Шеремет рекао је да "Зеленски својим поступцима осуђује украјински народ и да његово уклањање са власти треба да буде услов за преговоре".

"Зеленски својим поступцима и изјавама затвара могућности за преговоре. Он је спреман да уништи украјински народ и целу државу, само да би добио одобрење западних господара. Верујем да у том случају, један од наших услова за преговоре са Украјином требало би да буде уклањање са власти Владимира Зеленског и његовог криминалног тима", рекао је Шеремет.

Он сматра да на власт у Украјини треба да дођу "разумни људи који су заинтересовани за развој независне државе, а не западног мостобрана и колоније САД".

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да су "руске ракете погодиле Пољску и позвао чланице НАТО-а да реагују".

Пољски медији су синоћ јавили да су две ракете пале на територију Пољске, у Лублинској области на граници са Украјином као и да су две особе погинуле. Министарство спољних послова Пољске  саопштило је да је "ракета која је пала руске производње", док је пољски председник Анджеј Дуда истакао да "Варшава нема тачне информације чије су ракете".

Према руском Министарству одбране, тог дана није било удара на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких олупина немају никакве везе са руским оружјем. Министарство је напоменуло да су све "изјаве пољских медија о наводном паду руских пројектила намерна провокација у циљу ескалације".

image
VV inauguration
banner