Свет

Откриће "Вашингтон поста": Војска САД користи забрањено руско гориво

Санкције које је Бела кућа увела за руску нафту су бесмислене, показали су подаци до којих је дошао амерички лист
Откриће "Вашингтон поста": Војска САД користи забрањено руско гориво© Tanjug/(AP Photo/Thanassis Stavrakis

Након што су западне земље прошле године забраниле увоз руске нафте, грчка рафинерија која снабдева америчку војску врло брзо се прилагодила, пише "Вашингтон пост".

Како наводи овај амерички лист, Грчка је инвеститорима рекла да не прихвата забрањену нафту, али је пронашла друге изворе снабдевања.

Ипак, нафта која долази из Русије наставила је да тече у рафинерију "Мотор оил Хелас" на Егејском мору, показало су подаци о транспорту и трговини до којих је дошао "Вашингтон пост".

Промењена је рута која иде кроз складиште нафте у Турској, што је замаглило порекло нафте, јер је она променила власника више пута док није стигла до Грчке.

"Вашингтон пост" је имао увид у евиденције испоруке и протока мазута, који Пентагон купује за своје авионе и бродове. Откад су санкције Европске уније тупиле на снагу, руске испоруке преко турског нафтног терминала Дортиола износиле су укупно 2,7 милиона барела, што је више од 69 одсто мазута испорученог морским путем у ту луку у том периоду.

Од тога, Дортиол је 4,2 милиона барела мазута послао у "Мотор оил Хелас". Прецизна количина руског мазута коју је Пентагон купио није могуће да се утврди, пише "Вашингтон пост".

Пентагон је потписао нове уговоре са грчком рафинеријом у вредности од скоро милијарду долара откад је америчка забрана ступила на снагу у марту прошле године.

Од фебруара, више од милион барела горива из грчке рафинерије је отишло и купцима у Италији, Француској, Шпанији и Великој Британији.

Ово откриће је потврдило тврдње Беле куће да ембарго на руску нафту не функционише. Портпарол Пентагона рекао је да нема информације да је руско гориво завршило код америчке војске преко грчке рафинерије.

image