Русија

Брига о породици: Нови предмет за школарце у Русији, припрема за породични живот и прихватање себе

Тинејџери ће се у оквиру предмета припремати за будући породични живот и рађење деце, прихватању себе, а биће основа знања из психологије и педагогије
Брига о породици: Нови предмет за школарце у Русији, припрема за породични живот и прихватање себеwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Следеће године ће се у школском програму у Русији вероватно појавити нови предмет – брига о породици, казала је Нина Остањина, председница Комитета Думе за заштиту породице, питања очинства, материнства и детињства.

Циљ овог предмета је "припремање адолесцената за будући породични живот и рађење деце, помоћ у разумевању карактеристика адолесценције и прихватања себе, као и преношење основна знања из области психологије и педагогије", објаснила је раније директорка Завода за проучавање детињства, породице и образовања, који је подређен Министарству просвете Наталија Агра.

"Уверени смо да ћемо од следеће године убедити Министарство просвете да уведе бригу о породици као самосталан предмет", каже Остањина. Предмет ће се изучавати по јединственом уџбенику, који ће бити припремљен за наредну годину.

Према њеним речима, тренутно овај предмет имају школарци у 40 региона, а први од њих је био Самара.

Брига о породици се тренутно предаје као део предмета o друштву и заједници, а наставна средства и наставне материјале за наставнике израђује поменути Завод.

image