Србија и Балкан

Кустурица: Путин није Иван Грозни, био је уз Србију када нас је НАТО бомбардовао

Оно што се дешава у Украјини је одлучна одбрана властите културе, каже српски редитељ
Кустурица: Путин није Иван Грозни, био је уз Србију када нас је НАТО бомбардоваоwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је председник Русије Владимир Путин "велики син Велике Русије" и подсетио да је Путин био уз Србију када је почело НАТО бомбардовање и убијање цивила.

Говорећи за италијански лист "Република", Кустурица је казао и да је Путин био близак пријатељ италијанског премијера.

"Међутим, у Америци га не воле превише: имају своје разлоге зашто не желе да окончају рат у Украјини. Ипак, Путин је био први који је отворио врата преговорима", указује српски редитељ.

Сједињене Државе, с друге стране, никада нису биле предвођене толико корумпираним човеком као што је Џозеф Бајден, оцењује Кустурица и пита зашто се у Европи не чује превише о томе да су Бајден и његов син неправедно присвојили 15 милиона долара и да је Хантер Бајден играо улогу у украјинској енергетској компанији.

"Не хвалим Путина, али у Западној Европи имате веома селективан приступ информацијама. Он није Иван Грозни, чак има и забавне досетке. Желим да буде јасно да је мој однос с Путином одређен мојим виђењем преживљавања Србије у овој напетости између Кине, Русије и Европе", каже Кустурица.

Додаје да га није брига да буде забележено да по његовом мишљењу Србија води одличну спољну политику да би сачувала своју позицију за добробит људи који у њој живе, не за пројекције и идеалистичке разматрања, као и да исто важи и за Мађарску.

Као корен тренутних сукоба Кустурица види културне узроке.

"Онај ко успе да наметне културу, моћи ће да обликује свет по својој вољи. Оно што се дешава у Украјини је одлучна одбрана властите културе", указује српски редитељ.

Кустурица напомиње да је важно чувати сећање и борити се да оно не буде избрисано под притиском великих корпорација и бројева са Волстрита.

"То важи и за Балкан и за Италију. Сећање се састоји од добрих и лоших ствари, оно је извор поноса, али такође представља пут за будућност", рекао је Кустурица.

Кустурица је у Италији боравио поводом представљања свог најновијег романа "Побуњени анђео". На питање да ли се осећа као наслов нове књиге каже да је само побуњен.

"Један књижевни критичар ме оптужио да сам екстремно десничар, али долазим из породице партизана који су се борили против нациста. Моје усмерење је левичарско. Међутим, не могу да избегнем да осећам одговорност према мојој нацији и укљученост у борбу за њену земљу. Сада, чим неко отвори уста, стављају му етикету. Могло би да се догоди да постанем екстремиста, али левичарски, што значи да се ослободим свих ограничења и потрудим се за праведнији свет. Али сигурно никада нећу бити десничар", каже Кустурица.

image