Свет

"Блумберг": Путинова посета Саудијској Арабији доказ неуспеха америчких напора да изолују Русију

Недостатак напретка у жељи Запада да изолује Русију употпуњује снажна позиција руске економије, као и недостатак било каквих војних успеха Украјине, коју подржавају Сједињене Државе
"Блумберг": Путинова посета Саудијској Арабији доказ неуспеха америчких напора да изолују Русију© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Предстојећа посета руског председника Владимира Путина Саудијској Арабији је доказ неуспеха напора Вашингтона да изолује Москву, преноси "Блумберг".

Како се наводи, посета руског председника говори да расте његово поверење да путује ван Русије, упркос напорима САД и Европе да га изолују на светској сцени.

"Недостатак напретка у жељи Запада да изолује Русију употпуњује снажна позиција руске економије, као и недостатак било каквих војних успеха Украјине, коју подржавају Сједињене Државе. Владимир Путин јача везе са шефовима земаља Залива, а самим тим доведена је у питање и трајност америчке подршке Украјини", истиче "Блумберг".

Додаје се да јачање односа са земљама Залива такође има за циљ јачање позиције Русије у енергетском сектору.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да ће се руски председник данас састати са престолонаследником Саудијске Арабије Мохамедом бин Салманом Ал Саудом и председником Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном.

Он је прецизирао да ће председник Русије са блискоисточним колегама разговарати пре свега о билатералним односима, али и о ситуацији на Блиском истоку и палестинско-израелском сукобу, као и о нафти и сарадњи у оквиру ОПЕК+.

image