Русија

Русија незадовољна спровођењем меморандума са УН: И даље потешкоће са извозом жита и ђубрива

У документу који су потписали Русија и УН се наводи да је меморандумом обухваћен и извоз на светско тржиште сировина пореклом из Русије, а које су потребне за производњу ђубрива (амонијак), као и пољопривредних производа као одговор на глобалну кризу хране
Русија незадовољна спровођењем меморандума са УН: И даље потешкоће са извозом жита и ђубрива© AdobeStock

Русија није задовољна начином на који се спроводи меморандум потписан са секретаријатом Уједињених нација о слободној испоруци руских пољопривредних производа и ђубрива на светско тржиште, изјавио је данас заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.

"Не можемо бити задовољни спровођењем меморандума Русија-УН, јер се не постижу конкретни резултати, а ми имамо исте потешкоће упркос изјавама да извоз пољопривредних производа и извоз ђубрива наводно не подлеже санкцијама", рекао је Вершињин, преноси ТАСС.

Меморандум о испоруци руских пољопривредних производа и ђубрива на светско тржиште склопљен је између Руске Федерације и генералног секретаријата Уједињених нација, односи се на право на адекватну исхрану као људско право и подразумева да храна није само роба.

У документу који су потписали Русија и УН се наводи да је меморандумом обухваћен и извоз на светско тржиште сировина пореклом из Русије, а које су потребне за производњу ђубрива (амонијак), као и пољопривредних производа као одговор на глобалну кризу хране.

Патрушев: Русија није заинтересована за продужење споразума о житу са Украјином

Русија није заинтересована за продужење споразума о извозу жита преко украјинских црноморских лука, изјавио је данас руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

Он је навео да извоз руског жита после престанка важења тог споразума није смањен, него је чак незнатно и повећан.

Патрушев је навео да је то у великој мери политичка одлука, а да ће Русија наставити да извози своје жито, пошто има своје купце, пренела је агенција "РИА Новости".

Русија се у јулу повукла из споразума, који је постигнут уз посредовање Уједињених нација и Турске у јулу 2022. године, а омогућавао је Украјини да безбедно извози жито преко својих црноморских лука.

Русија је саопштила да је одустала од тога споразума јер, како тврди, нису биле уклоњене баријере за извоз руског жита и минералног ђубрива на основу тога договора, као и због тога што најсиромашније земље нису добиле жито, као што је било предвиђено.

image