Русија

Русија преко хакованих надзорних камера бирала мете баражне ватре

Украјинци су замољени да "зауставе онлајн емитовања са својих уређаја"
Русија преко хакованих надзорних камера бирала мете баражне ватре© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Русија је, ако је веровати Украјинској служби безбедности, своје прецизно навођене ударе у Кијеву и Харкову координисала тако што је хаковала надзорне камере на стамбеним зградама и преузела контролу над њима.

Руски званичници, раније су  навели да је бараж посебно био усмерен на објекте у којим су се производиле ракете и дронови, као и оне у којим је поправљано наоружање и друга војна опрема. Други удари били су усмерени на складишта ракета, муниције и авионског наоружања које су Кијеву испоручиле западне земље. У прецизном руском нападу уништена су и два обележја посвећена нацистима.

Служба безбедности Украјине (СБУ) тврди у својој објави на Телеграму да је руска обавештајна служба хаковала две онлајн надзорне камере како би преко њих шпијунирала украјинске одбрамбене снаге у граду и припремила своје ударе и проверила где се налази критична инфраструктура града пре напада.

Једна од хакованих камера укључених у напад налазила се на балкону стамбене зграде и користио ју је оближњи станар за надгледање локалног подручја. Друга је била у стамбеном комплексу и обично се користила за праћење паркинга, саопштила је СБУ.

Руски хакери само су променили угао камере на балкону и повезали је са Јутјубом како би могли да виде шта камера снима, саопштила је СБУ, која је затим замолила Украјинце који поседују веб камере "да зауставе онлајн емитовање са својих уређаја". Позвали су јавност "да пријаве било какве стримове са таквих камера званичном четботу СБУ".

Додаје се да су украјински радници за сајбер безбедност блокирали око 10.000 камера које је Русија могла да користи за координацију напада, од почетка специјалне војне операције.

image