Русија

Русија: САД играју на карту религије зарад својих себичних циљева, мешали се и у Југославији

Америка је оптужила одређене земље да наводно изазивају посебну забринутост у погледу поштовања верских слобода само како би решила своје проблеме, истиче руска амбасада у Вашингтону. Тако је Вашингтон створио напетост међу представницима различитих вероисповести на простору бивше Југославије, на Блиском истоку и у северној Африци, напомињу руске дипломате
Русија: САД играју на карту религије зарад својих себичних циљева, мешали се и у ЈугославијиGetty © Carsten Koall

Вашингтон игра на карту религије како би решио своје проблеме у свету, тако је умешао своје прсте зарад "својих себичних интереса" и завадио различите конфесије у Југославији, истиче руска амбасада у САД, коментаришући америчку листу земаља које наводно "изазивају посебну забринутост у погледу поштовања верских слобода".

На том списку се поред осталих држава налази и Русија, која је, како истиче амбасада, без доказа оптужена да је умешана у грубо кршење верских слобода грађана.

"На овај бескрупулозан начин САД покушавају да се обрачунају са геополитичким противницима и да добију повод да се умешају у унутрашњу политику одређене државе", појашњава се у саопштењу руске амбасаде објављеном на Фејсбуку.

Америка је више пута користила ове методе за решавање својих "крајње себичних циљева", играла је на "карту религије" и створила напетост међу конфесијама у некадашњој Југославији, али и на Блиском истоку и у северној Африци, напомињу руске дипломате.

С друге стране, поражава лицемерје америчких власти које игноришу мржњу режима Владимира Зеленског који прогони једину канонску Украјинску православну цркву (УПЦ), истичу у руској амбасади и позивају САД да обрате пажњу на сопствене "мане и проблеме".

Руска амбасада позива Вашингтон и да схвати да је у Русији током векова успостављен дијалог и међусобно поштовање представника различитих етничких група и вероисповести и да у земљи нема прогона на верској основи.

Раније је комисија савезне владе САД (УСЦИРФ) препоручила да Бела кућа на листу држава које "изазивају посебну забринутост по питању поштовања слободе вероисповести" уврсти Индију, Русију, Кину, Северну Кореју, Пакистан, Авганистан, Таџикистан, Туркменистан, Сирију, Вијетнам, Мјанмар, Еритреју, Иран, Нигерију и Саудијску Арабију. Мисија УСЦИРФ-а је да "унапреди верску слободу као принцип спољне политике САД".

image