Русија

Патријарх Кирил: Русији потребна чврста вера у православље

Многе државе могу да се супротставе Русији силом, зато је предност руског народа у православљу и јаком духу, поручује руски патријарх
Патријарх Кирил: Русији потребна чврста вера у православље© Tanjug/Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Друге земље се против Русије боре силом, зато је њеном народу потребна не само економска и војна моћ, већ, пре свега, снага духа и чврста вера у православље, истакао је патријарх московски и целе Русије Кирил на божићној беседи.

"Не само да морамо имати јаку економију и одговарајућу оружану снагу, јер, нажалост, постоји могућност насилног супротстављања нашој земљи. Пре свега, морамо бити јаки духом, и што је најважније, сачувати православну веру", тврди руски патријарх.

Русија је постала ослонац православља широм света, истиче патријарх Кирил у божићном интервјуу за канал "Русија 1". 

"Русија је заиста скупила велику снагу – материјалну, интелектуалну, научну, војну. Несумњиво је добила духовну снагу и постала је ослонац православља широм света. Наша Црква не игра само неку културну улогу и налази се ван поља јавног живота, тамо, на периферији, у служби пензионера. Она је у центру живота људи", наводи руски патријарх.

Према речима патријарха, расколничке процесе који се одвијају у Украјини покренули су, не само непријатељи Русије, већ и непријатељи Православља. Покушавају да, како каже, отргну Руску православну цркву од других помесних православних цркава.

Према његовим речима, ако се то догоди, то ће пре свега ослабити те цркве. "Божјом милошћу, већина православних поглавара су мудри људи и не подлежу оваквој врсти притиска. Иако се тај притисак врши и неки се повлаче. Један број поглавара цркава се храбро опире томе", додаје патријарх Кирил.

Поглавар Руске православне цркве служио је Божићну литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

Русија не треба да одбацује људе који су је напустили након почетка Специјалне војне операције, ако су ти људи схватили да су погрешили и вратили су јој се са осећајем покајања, поручује патријарх Кирил.

"Ако се они који су отишли ​​из Русије, па чак и иступали против ње, врате својој домовини са разумевањем да су начинили грешку – онда их матица не сме одбацити", каже патријарх и истиче да том питању треба приступати искључиво хришћански.

Подсетио је тада на јеванђељску причу о блудном сину и додао да међу људима који су отишли из Русије има достојних људи који су погрешили, или су се уплашили, или су заиста покушали да нађу место које је њима боље за живот. "Ако се у покајању врате кући, онда је очев посао да их прихвати", закључује.

image
VV inauguration
banner