Русија

Руске ракете "кинжал" и Х-22: Страх и трепет за украјинску ПВО

Украјинска војска више пута изражавала је забринутост због своје потпуне неспособности да пресретне руске ракете
Руске ракете "кинжал" и Х-22: Страх и трепет за украјинску ПВОwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/ZUMAPRESS.com

Украјински системи противваздушне одбране нису у стању да обарају руске ракете, пише "Милитари воч".

"Иако украјински извори тврде да је њихова ПВО у прошлости успешно пресрела нападе ракета 'кинжал', међународни аналитичари то доводе у питање због ограничених могућности система доступних украјинским оружаним снагама", наводи се.

Напомиње се да се због сложених путања кретања и високе маневарске способности повећава издржљивост руске ракете "кинжал".

Осим тога, додаје се да је украјинска војска више пута изражавала забринутост због своје потпуне неспособности пресретања, посебно када је у питању крстарећа ракета Х-22.

Раније је, крајем децембра, саветник команде ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат рекао да украјински војници нису успели да оборе ниједну од 300 руских ракета Кх-22 испаљених од почетка СВО. 

"Украјинска противваздушна одбрана никада није успела да обори ракете Х-22. То су ракете које могу да се оборе средствима попут америчког 'патриот' ПВО система", казао је тада Игнат.

Иако се ова ракета сматра крилатом, то је суперсонична крстарећа противбродска ракета великог домета, казао је и нагласио да обични системи ПВО не могу да ухвате ракету попут ове.

image