Русија

Припрема за председничке изборе РФ у иностранству: Не може без проблема, Запад гуши демократију

Западне престонице, у жељи да "поразе" Русију, губе "демократски" изглед и потпуно заборављају на оне вредности и принципе о којима воле да причају на сва звона, тврди Аскаљдович
Припрема за председничке изборе РФ у иностранству: Не може без проблема, Запад гуши демократијуwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руске дипломате које се припремају за предстојеће председничке изборе у иностранству се већ суочавају са значајним проблемима, тврди амбасадор за посебне послове при Министарству спољних послова Русије Генадиј Аскаљдович.

У непријатељским земљама затворено је 26 руских институција, а у многим амбасадама, због масовних протеривања руских дипломата, нема довољно запослених, указује Аскаљдович.

Русија је само од неколико западних земаља добила позитиван одговор на ноту којом се захтева безбедност на дан избора, додао је он у коментару за руско Министарство спољних послова.

На тај начин су значајно смањене шансе да спољнополитички ресори Руске Федерације обезбеде својим држављанима да у иностранству остваре своје право да слободно и безбедно бирају лидера државе, додаје и наглашава да руске дипломате ипак упорно раде на решавању овог проблема.

"Такво поступање, пре свега, западних престоница представља отворену манифестацију још једног двоструког стандарда. У жељи да 'поразе' нашу земљу, они губе 'демократски' изглед и потпуно заборављају на оне вредности и принципе о којима воле да причају на сва звона", закључује Аскаљдович.

Како појашњава, одавно је законом укинуто да се држављани Русије на изборе позивају дељењем гласачких листића. Да би држављанин Русије гласао у другој земљи, довољно је да покаже руски пасош, појашњава овај дипломата.

А како би гласао у Русији, грађанин који је стигао из иностранства може бити укључен у списак бирача на бирачком месту одређеном за гласање оних које није регистровала изборна комисија конститутивних ентитета Руске Федерације, појашњава.

"Да бисте то урадили, потребно је да поднесете личну писану пријаву и предате је изборној комисији тог бирачког места најкасније на дан гласања", прецизира руски дипломата.

Председнички избори у Русији су заказани за 17. март, а гласање ће трајати три дана, од 15. до 17. марта.

image