Русија

Лавров: Настављамо да развијамо сарадњу са Северном Корејом

У току је састанак министра спољних послова Русије са шефицом севернокорејске дипломатије, која је у посети Руској Федерацији до 17. јануара
Лавров: Настављамо да развијамо сарадњу са Северном Корејом© Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Дошло је време да извршимо прелиминарну процену наше сарадње од септембарске посете севернокорејског лидера Ким Џонг Уна Руској Федерацији, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на преговорима са шефицом дипломатије Северне Кореје Чое Сон Хуи.

Лавров је поручио да има лепе успомене на своју посету Северној Кореји у октобру прошле године, и истакао да су се током протекле године одржани различити састанци званичника двеју државе на различитим нивоима, од којих је један од значајнијих била десета седница руско-севернокорејске међувладине комисије.

"Сви ти контакти су, без сумње, само почетак заједничког рада усмереног ка јачању билатералних односа", поручио је Сергеј Лавров, додајући да ће данас бити размотрен даљи "развој сарадње у практичним областима". 

Када је реч о међународној сцени, Русија жели да настави "дијалог од поверења" са Пјонгјангом о ситуацији на Корејском полусотрву и у североисточној Азији. "Залажемо се да постојећи проблеми буду решени на праведан начин", подвукао је руски министар.

"Увек смо се залагали за преговоре, без наметања било каквих предуслова, у циљу постизања стабилног мира у целој североисточној Азији", додао је. Овакве предлоге Русија је, како каже, износила самостално, али и са Кином, у оквиру Савета безбедности УН.

"Ови предлози се налазе на преговарачком столу", истакао је.

"Ипак, морамо констатовати да политика САД и њихових сателита, усмерена на стварање претњи по Северну Кореју, никако не помаже развоју ситуације у позитивном смеру. Наставићемо да позивамо на уздржавање од било каквих корака који би водили ескалацији", поручио је шеф руске дипломатије.

Москва и Пјонгјанг, такође, сарађују у питањима безбедности у азијско-пацифичком региону, где је "потребно очувати универзалне механизме", који су давно формулисани на основу предлога АСЕАН-а, а који се сада руше, на чему раде САД, додао је Лавров.

"Са Пјонгјангом тесно сарађујемо и у Уједињеним нацијама, и у другим међународним платформама. Северну Кореју увек безусловно подржавамо у УН и ценимо њен став, који се огледа у подршци РФ, укључујући и питања која се тичу СВО", поручио је још Сергеј Лавров.

Министарка спољних послова Северне Кореје Чое Сон Хуи допутовала је, подсетимо, у дводневну посету Русији на позив Сергеја Лаврова. 

У уводној речи на разговорима она је поручила да редовни сусрети двеју делегација показују да се односи Пјонгјанга и Москве развијају енергично.

Пјонгјанг се нада да ће током ове године успети да подигне односе са РФ на још виши ниво, додала је Чое Сон Хуи и подсетила да је руски председник Владимир Путин већ позван да посети Северну Кореју.

Пјонгјанг ће уложити све напоре како би се односи са Москвом развили, истакла је  она и подвукла да је прошлогодишња посета Ким Џонг Уна Русији био веома важан корак за јачање односа и пружање отпора спољашњим силама.

image