Свет

Британци показују мишиће: Северна Кореја ће скупо платити подршку Русији

Северна Кореја мора да престане са помагањем савезницима, поручују из Лондона
Британци показују мишиће: Северна Кореја ће скупо платити подршку Русијиwww.globallookpress.com © Rok Army/Keystone Press Agency

Британски министар одбране Грант Шапс поручио је да ће Северна Кореја платити "високу цену" за подршку Русији, дан након што су Сједињене Државе оптужиле Москву да користи ракете Пјонгјанга.

"Свет је окренуо леђа Русији и приморао Путина да моли за помоћ Северну Кореју како би наставио своју илегалну инвазију. Русија је тако прекршила више резолуција Савета безбедности Уједињених нација и угрозила безбедност другог региона света. Ово сада мора да престане", рекао је Шапс, а преноси "Политико".

Бела кућа је саопштила да има обавештајне податке који указују на то да је Северна Кореја "недавно послала Русији лансере балистичких пројектила и неколико балистичких пројектила" и да су руске снаге 30. децембра лансирале "најмање једну од ових севернокорејских ракета на Украјину".

Министарство спољних послова Уједињеног Краљевства осудило је Москву, навевши да је употреба севернокорејског оружја "симптоматска за њену изолацију на светској сцени и знак њеног очаја", као и да је "кршење више резолуција Савета безбедности УН које је Русија подржала као стални члан".

Лондон је такође позвао Северну Кореју да "престане са испоруком оружја Русији".

Са друге стране, Запад посустаје у испорукама оружја и муниције Украјини, након пропасти дуго најављиване контраофанзиве Кијева. Москва је више пута упозорила Запад да војна подршка коју пружају украјинским снагама само продужава сукоб.

image