Русија

Путин: Русија се одувек противила санкцијама, Куба има исти став

Руски председник и кубански лидер Мигел Дијаз Канел Бермудез данас у Москви открили споменик Фиделу Кастру
Путин: Русија се одувек противила санкцијама, Куба има исти ставNone © Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин подсетио је, на данашњем састанку са председником Кубе Мигелом Дијазом Канелом Бермудезом, да се Русија увек противила разним ограничењима, ембаргу и блокадама и додао да Куба заузима исти став када је у питању Руска Федерација.

"Tо су резултати традиционалног пријатељства две земље које је утемељио друг Фидел Кастро", нагласио је руски лидер.

"На чврстим темељима пријатељства, морамо да идемо даље, да јачамо нашу сарадњу. И веома ми је драго што имамо такву прилику", нагласио је Путин.

Председник Кубе: Напредовање НАТО-а ка границама Русије је неприхватљиво

Кубански председник је изјавио да је "неприхватљива офанзива НАТО-а ка границама Русије", која је, како је рекао, "послужила као изговор за сукоб у Украјини".

"Овај сукоб је производ манипулације Сједињених Америчких Држава. Дуго сте упозоравали да је офанзива НАТО-а ка границама Русије једноставно неприхватљива. Покушали су да у екстериторијалним ратовима, као што то иначе раде, пронађу прилику да се представе као спасиоци", рекао је председник Кубе.

Он је додао да су и Русија и Куба подложне неправедним унилатералним санкцијама и да имају заједничког непријатеља – "империју Јенкија која манипулише великим бројем човечанства".

"Стално осуђујемо санкције против Руске Федерације, али и изворе актуелног сукоба, да људи не буду заведени и не окривљују Русију за ово. Као што то чини Европа, која је потпуно подређена интересима САД", додао је кубански председник.

Руски председник и председник Кубе открили су данас у Москви споменик Фиделу Кастру

"Окупили смо се овде, на тргу који носи име Фидела Кастра, да откријемо споменик овом изузетном државнику и политичару, оснивачу модерне кубанске државе. Фидел Кастро је цео свој живот посветио несебичној борби за тријумф идеја добра, мира и правде. За слободу потлачених народа, за пристојан живот обичних људи и друштвену равноправност. С правом се сматра једним од најсјајнијих и најхаризматичнијих лидера турбулентног, драматичног 20. века. Заиста легендарна личност", поручио је Путин.

Дијаз Канел је изразио захвалност руској страни и вајарима на изради споменика.

"Личност врховног команданта тесно је повезана са пријатељством које се кали између наших народа и влада више од 60 година. Фидел је веома добро разумео суштину братских односа који уједињују наше земље", рекао је кубански лидер.

Фидел Кастро је један од лидера кубанског револуционарног покрета, који је био председавајући Савета министара Кубе од 1959. до 2008. године. Кубански политичар је преминуо 2016. године.

Руководство Министарства одбране Руске Федерације покренуло је иницијативу да се направи споменик Фиделу Кастру. Идеју је подржало Руско војно историјско друштво (РВИО), које је одржало затворени креативни конкурс који је садржао је 11 радова. Победник је дело вајара Алексеја Чебањенка и архитекте Андреја Белог.

image