Русија

Наришкин: САД наређују Зеленском кога да отпусти, а кога да постави на водећим функцијама

Украјинском председнику је дата "црна листа" и скренута пажња да ће, ако не послуша, Вашингтон да објави "смртоносни" досије који сведочи о корупцији представника који ускоро сарађују са њим, сазнала је Спољна обавештајна служба РФ
Наришкин: САД наређују Зеленском кога да отпусти, а кога да постави на водећим функцијама© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Америка је од кијевских власти захтевала да, под било којим изговором, уклони са водећих функција у влади све оне које су изгубили поверење Беле куће, а Зеленски, свестан да је Вашингтон спреман да га уништи као председника, наставља да плеше како му свирају "пријатељи" с оне стране океана, рекао је Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

"На 'црној листи' налази се неколико десетина високорангираних украјинских званичника из тима украјинског председника Владимира Зеленског. Њему је скренута пажња да ће у супротном Вашингтон да објави 'смртоносни' досије који сведочи о корупцији представника који ускоро сарађују са њим", наводи се у саопштењу Спољне обавештајне службе РФ.

Руководство САД самоуверено јачају вазалну зависност Кијева од Вашингтона, додаје Наришкин.

Према подацима руске службе, амерички саветници се већ налазе у свим кључним украјинским владиним одељењима. Све подсећа на време када је британска империја слала "политичке агенте" у своје колоније да суштински владају и контролишу делатност локалних власти, подсетио је Наришкин.

"Али, Белој кући то није довољно. У жељи да Украјину учине потпуно вазалном, САД формирају суштински колонијалну администрацију у тој земљи. Према плану Вашингтона, ту администрацију ће чинити Украјинци обучени на Западу који су се заклели на оданост америчким интересима", наводи се у саопштењу службе.

Тако су током посете Зеленског Сједињеним Државама у децембру 2023. године, украјинском председнику дате препоруке за кадровске промене у извршној власти Украјине, указао је Наришкин.

"Американци инсистирају да на место премијера дође украјинска амбасадорка у Вашингтону Оксана Маркарова, која је образовање стекла на Универзитету Индијана у Блумингтону. На место министра финансија предлажу заменика актуелног министра Александра Кава, који је студирао на Харварду. Садашњи заменик министра привреде Тарас Качка, дипломац пољског Националног института за јавну управу, предложен је за министта тог сектора", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner